U trendu

Palmi orden Svetog Save za ktitorstvo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej osveštao je danas crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine, čiji je ktitor predsednik Skupštine tog grada i lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma.

Obraćajući se okupljenima nakon osvećenja i liturgije, Irinej je rekao da će novoizgradjeni hram „svedočiti o jednom vremenu“ kao i da će se ime ktitora pominjati „dok postoji i sama crkva“.

„Ovo je dogadjaj koji je radostan ne samo za ovo divno selo, već i za ovaj divni grad i zemlju našu svetu Srbiju. Ovaj predivni hram, kao izraz ljubavi ktitora njegovog, ukrasio bi i naš prestoni grad Beograd i svaki veliki grad u svetu i Evropi“, kazao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Dragan Marković Palma dao je primer mnogima kako treba misliti o svojoj porodici i svom selu.

„On je mnogo činio za svoj narod. I drugi moćni i ugledni ljudi treba da se ugledaju na njega i da slede njegov primer. To je ono što će ostati za svagda“, kazao je Irinej.

Marković, kome je na predlog vladike šumadijskog Jovana, Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio Odred svetog Save prvog stepena zbog izgradnje hrama i parohijskog doma u Končarevu, najavio je da će ta crkva postati i turistička destinacija.

„Ovu crkvu koju gradimo devet godina, neće koristiti samo gradjani Končareva nego i gradjani Srbije. Ovo će biti turistička destinacija a hram će se naći na turističkoj karti jer je prošle godine u Jagodinu došlo 400.000 turista“, kazao je on, izraživši zahvalnost patrijarhu i episkopu što su osveštali hram.

Marković je dodao da nije želeo da se njegov lik nadje u freskopisu hrama. „Ja sam privrednik i političar i meni nije mesto medju svecima. Mi moramo da poštujemo svece ali mi koji imamo, moramo da pomažemo onima koji nemaju“, rekao je lider JS-a.

Osveštenju crkve u Končarevu prisustvovali su funkcioneri Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Antić, predstavnici javnog i političkog života Jagodine i Srbije i brojni vernici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.