U trendu

Počinju radovi na mostu na Ibru u Mitrovici

Pretvaranje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i revitalizacija mosta u Kosovskoj Mitrovici počeće sutra, u nedelju, a pošto radovi budu gotovi u januaru, most koji je godinama razdvajao grad na albanski i srpski deo, biće ponovo otvoren za saobraćaj.

Posredstvom Evropske unije utvrdjeno je da radovi počnu u nedelju, a u skladu sa Sporazumom o mostu – uklanjanju „Parka mira“, postignutim 25. avgusta 2015. godne, u Briselu.

Ulica Kralja Petra – od mosta do Trga Šumadija i Spomenika Knezu Lazaru, biće pretvorena u pešačku zonu, sa obe strane mosta biće izgradjeni kružni tokovi.

Beograd je dobio i pisane garancije da će punkt Kfora biti postavljen na mostu sa severne strane Kosovske Mitrovice.

„Precizirano je da radovi na ulici Kralja Petra i mostu u Kosovskoj Mitrovici počnu istovremeno i da će most na Ibru biti otvoren za motorni saobraćaj nakon što bude potpuno završeno preuredjenje Ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama, za koje je usaglašen rok 20. januar 2017. godine“, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji.

Most na Ibru je od 2011. godine zatvoren za saobraćaj. Barikada na tom mostu, bila je jedna od najvećih na severu Kosova koju su Srbi podigli da bi se usprotivili prisustvu kosovskih institucija. Postavljena je između ostalog i jer je most bio poprište više od 1.000 sukoba i incidenata između Srba i Albanaca.

Most je postao simbol podele Kosova – odvajao je 80.000 Albanaca iz južnog dela grada od oko 30.000 Srba iz severnog dela. Tako je Mitrovica postala jedini podeljeni grad u Evropi, a most jedan od retkih pregradjenih u svetu.

Barikada je u junu 2014. godine uklonjena, a predstavnici Severne Mitrovice i Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju su na tom mestu urdili „Park mira“.

Saobraćaj izmedju dva dela grada odvija se preko druga dva mosta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.