U trendu

Predložen pritvor za hrvatskog špijuna

Više tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv Č.Č. koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske i predložilo sudu da mu odredi pritvor. Odluka o pritvoru biće doneta do kraja dana.

Nakon saslušanja, tužilac je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio da mu odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, a za navedeno krivično delo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, saopšteno je iz tužilaštva.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne – vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

Mediji su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) koji je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Tužilaštvo je nakon hapšenja, koje su izveli operatici BIA, saospstilo da je reč o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, koji je do 1990 godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

(Tanjug)

Povezani članci:

Uhapšen hrvatski obaveštajac u Beogradu

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.