U trendu

Prosvetni savet Srbije o uvodjenju informatike u osnovne škole

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je da je Savet danas razmatrao predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije za uvodjenje informatike kao obaveznog predmeta od petog do osmog razreda osnovne škole, ali da zaključka još nema.

Lipkovski je kazao da je sledeći sastanak na kojem bi trebalo da se donese odluka o tom predlogu, zakazan za 27. jun.

„Zaključka u ovom trenutku nema. Saslušali smo izlaganje pomoćnika ministra i malo smo vodili diskusiju, ali s obzirom na odmakli čas, dogovoreno je da se još jednom sastanemo 27. juna“, dodao je on.

On taj predlog smatra „korektnim i vrlo upotrebljivim“, ali je ocenio da su „tehnički momenti“ „diskutabilni“ zbog malog broja časova u drugom ciklusu osnovne škole.

„Najbolje rešenje bi bilo povećanje broja časova u drugom ciklusu osnovne škole, koji je mali. Svi problemi nastaju zbog malog broja časova koji su u uvedeni 2013. godine, jer ciklus od petog do osmog razreda ograničen obavezno na 25 časova nedeljno, a to pravi mnoge probleme i kod drugih predmeta“, kazao je on.

Predlog za revidiranje informatičkih sadržaja u školama, koji podrazumeva uvodjenje informatike kao obaveznog predmeta od petog do osmog razreda, danas je razmatran na sednici NPS-a.

Kako je list Danas preneo, Unija sindikata prosvetnih radnika juče je reagovala povodom tog predloga smatrajući da promene planova i programa ne treba raditi ishitreno.

Taj sindikat je pitao zašto se sa tim predlogom izašlo pred kraj školske godine i u tehničkom mandatu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.