U trendu

Sednica Odbora na ivici „fizičkog obračuna“

Administrativni odbor Skupštine Srbije novčano je danas kaznio osam poslanika opozicije zbog ometenja rada u plenumu, a sednica je bila na ivici „fizičkog obračuna“, nakon što se poslanici opozicije nisu u skladu sa procedurom elektronski prijavili za reč, a predsednik Odbora Aleksandar Martinović se držao Poslovnik i smatrao da ne mogu da dobiju reč ako se nisu držali procedure.

Da će situacija biti uzavrela kao i prethodnih dana na sednicama skupštine bilo je jasno na početku odbora kada je poslanik SRS Nemanja Šarović tražio reč zbog povrede Poslovnika, a Martinović to zanemario nastavljujući da čita zašto bi trebalo objediniti tačke dnevnog reda.

Predsednik odbora je zatražio da se glasa o dnevnom redu, a Šarović mu je sve vreme dobacivao da je dužan da mu da reč, a onda je Šarović prešao „na ti“.

„Dužan si da mi daš reč. Vidim da ti treba osveženje“, rekao je Šarović, a Martinović mu odgovorio „Moguće“, pa mu je opet dobacio Šarović i nastavio da reklamira povredu Poslovnika.

Martinović je počeo da čita sa koliko će novca poslanici opozicije biti kažnjeni, a Šarović nije odsutajao I pozivao se na povredu Poslovnika.

Pošto su „pale“ prve kazne, odnosno kada ih je većina usvojila, poslanici DJB su ustali u počeli da aplaudiraju, a Boško Obradović iz Dveri upitao zašto je sednica sazvana ako predsedavajući hoće da je vodi bez opozicije.

Šarović je konstatovao da to nije radila ni DS u najgorim danima, a onda je „prozvao“ i Mariniku Tepić (LSV) da glasa, na šta mu je ona odgovorila da nema kompjuter i da ona ne glasa, poručivši mu:

„Vi priželjkujete Odbor za evropske integracije“.

Jedna od kažnjenih, poslanica DJB Branka Stamenković, pitala je članove odbora iz SNS da li je u redu to što se radi, a Aleksandra Jerkov (DS) primetila da Martinović nije nikoga pitao da li želi reč.

Dok je Martinović čitao kazne, a većina članova odbora usvajala, poslanici opozicije su im dobacivali.

Šarović je rekao da sve poslanike koji glasaju treba da bude sramota, a njegov stranački kolega Milorad Mirčić ih je nazvao „džeparošima I secikesama“.

„Šta smo mi, budale i idioti“, upitao je Mirčić.

Verbalni okršaju su nastavljeni I pošto se sednica završila, pa je tako Boško Obradović rekao da je Martinović ignorisao 20 poslanika koji su se javii za reč.

Inače, novčano su kažnjeni poslanici DS, Balša Božović I Goran Ješić, poslanici DJB Saša Radulović, Nenad Božić, Branka Stamenković, Tatjana Macura, Branislav Mihajlović, DSS Milan Lapčević, a kažjeni su u rasponu od 10 do 50 odsto od plate, odnosno od 7.000 do 35.000 dinara.

Martinović: Vređali, pretili, psovali mi mrtvog oca i majku

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović izjavio je danas da se poslanici opozicije na sednici tog odbora čiji je predsednik nisu javljali za reč na predviđeni način i da su mu stalno dobacivali, vređali i psovali mu majku i oca koji je preminuo pre nekoliko godina.

Martinović je optužio poslanike opozicije da u nedostatku argumenata žele da izazovu haos u skupštini, a u širem kontekstu političku destabilizaciju i naglasio da SNS to neće dopustiti.

„Žalosno je što se ovo dešava. Krivica nije na SNS, krivica nije na članovim odbora SPS, krivica je na onima koji u nedostatku argumenata pokušavaju pretnjama da izazovu haos u skupštini i u širem kontekstu političku destabilizaciju“, rekao je Martinović novinarima.

Komentarišući današnju sednicu Administrativnog odbora na kojoj su kažnjeni poslanici opozicije Martinović je rekao da su „oni koji su napravili incident i naneli štetu državi na sednici Odbora za evropske integracije, pokušali to isto da urade na sednici Administrativnog odbora, i da on to nije mogao da dozvoli“.

„Za danas sam zakazao sednicu Administrativnog odbora, prva tačka je bila najvažnija, to je usvajanje skupstinskog budžeta za 2017. godnu, na sednici su se pojavili gotovo svi lideri takozvane opozicije Saša Radulović, Boško Obradović, Nemanja Šarović, Milorad Mirčić, Aleksandra Jerkov…i od samog početka je bilo jasno da njih ne zanima rasprava o tačkama dnevnog reda“ rekao je on.

Martinović je rekao da se nisu javljali za reč na način koji je predviđen poslovnikom.

„Za reč se javlja tako što se elektronski prijavljuje, oni su vređali, dobacivali, neki su mi od njih pretili batinama, drugi su mi psovali oca koji je umro pre nekoliko godina i majku, nazivali me raznoraznim pogrdnim imenima, vređali SNS i predsednika Aleksandra Vučića“ dodao je martinović.

Komentarišući konferenciju opozicije, Martinović je rekao da predstavnike DS, ĐB, Dveri, SRS i LSV spaja pokušaj da uruše kredibilitet i dostojanstvo skupštine, i da se unese nemir među građane Srbije.

„Da se izvrši potpuna politička destabilizacija države“, smatra Martinović i dodaje da te stranke opozicije spaja i „ogromna količina mržnje i netrpeljivosti prema SNS i Vladi Srbije“.

Očigledno je, kaže Martinović, da su za neke od njih počeli već predsednički izbori, odnosno kampanja za izbore i da misle da će glasove naroda prikupiti tako što će u u skupštini da sprovode političko nasilje.

Na pitanje kada će biti održana nova sednica Administrativnog odbora, Martinović je odgovorio da će se to dogoditi kada bude bilo dovoljno tačaka da se o njima odlučuje.

Kako je objasnio pokušao je da situaciju drži pod kontrolom i da ne dođe „do fizičkog nasilja što su oni očigledno“.

Očigledno da je to strategija takozvane opozicije koja nikakvih političkih i ekonomskih argumenata nema, sem da se služi jezikom ulice, vređanjem, pokusajima izazivanja incidenata u parlamentu, dodao je.

Prema njegovim rečima sve ima i širi kontekst.

„Namera im je da izazovu političku destabilizaciju u državi, u situaciji kad zemlji ide na bolje u ekonomskom smislu, kad smo konsolidovali javne finansije i kada je premijer Vučić pokazao da jednom pravom ekonomskom politikom zemlja ipak može da se izvuče iz krize, da ima ekonomski rast i da za nekoliko godina stanemo u red najrazvijenih država u ovom delu Evrope“ poručio je Martinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.