U trendu

Stefanović u Sofiji o ilegalnim migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Sofiji sa zamenicom premijera i ministarkom unutrašnjih poslova Bugarske Rumijanom Bačarovom o problemu ilegalnih migranata.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Stefanović je tokom razgovora u Sofiji ocenio da Bugarska i Srbija podnose veliki teret kao tranzitne zemlje za ilegalne migrante kojima je cilj zapadna Evropa.

„Potrebno je da se više posvetimo pitanju pojačanog talasa migranata i azilanata koji stižu u Srbiju i Bugarsku i da pronađemo zajednička rešenja koja će biti održiva, a da istovremeno omogućimo poštovanje zakona i potpunu zaštitu naših državnih granica“, rekao je Stefanović i dodao da je u Srbiji od početka 2015. godine oko 32.000 osoba zatražilo azil.

On je pozvao predstavnike Bugarske da prisustvuju sastanku u Beogradu na kome će predstavnici nemačke, austrijske, srpske i mađarske policije zajedno tražiti rešenje za problem migranata.

Ministarka unutrašnjih poslova Bugarske Rumijana Bačvarova istakla je da je cilj sastanka zajedničko rešavanje problema iregularnih migracija kao i da ta država, koja se trenutno suočava sa četiri puta većim brojem migranata, preduzima sve mere u cilju zaštite svojih granica prema Srbiji ali i drugim susedima.

Kako se navodi, Bačvarova je podržala Stefanovićevu inicijativu i dodala da će Bugarska zajedno sa Srbijom raditi na rešavanju tog zajedničkog problema.

Govoreći o policijskoj saradnji i borbi protiv terorizma, Stefanović je ocenio da je saradnja policija dve zemlje izuzetno kvalitetna ali i da je potrebna još efikasnija saradnja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, šverca i trgovine narkoticima.

„Zaključili smo da će saradnja preko zajedničkih kontakt-centara, ali i intenzivnija razmena informacija između srpske i bugarske policije, doprineti većoj bezbednosti građana dve države, ali i većoj efikasnosti u borbi protiv velikog zla terorizma“, kazao je Stefanović koji je inicirao potpisivanje sporazuma sa Bugarskom kojim bi se detaljno utvrdila saradnja policija dve zemlje kao i saobraćajno i granično patroliranje.

Zamenica premijera Bugarske je istakla da je izuzetno važno da granična saradnja sa Srbijom bude na što višem nivou kao i da je treba intezivirati kroz zajedničke kontakt-centre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.