U trendu

Tači: Srbija nije uspela da zaustavi put Kosova u UNESKO

Zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači izjavio je da je zahtev Kosova za prijem u UNESKO podržao „rekordan broj zemalja“ i da je, zahvaljujući tome, Kosovo od danas na zvaničnoj agendi UNESKO-a za prijem u članstvo.

„Od danas smo na zvaničnoj agendi UNESKO, zahvaljujući podršci 44 zemlje koje su zajedno potpisale zahtev za naš prijem“, napisao je Tači na Tviteru.

Tači je na Fejsbuku uz navode o „diplomatskoj pobedi Kosova“ podsetio da su pred Kosovom ipak i mnogi izazovi na tom putu.

„Mnogi izazovi su pred nama, ali srpska diplomatija naše putovanje nije uspela da zaustavi proceduralnim mahinacijama i negativnom propagandom, iako je to pokušavala“, naveo je Tači.

Tači je napisao da UNESKO za Kosovo predstavlja platformu za razvoj obrazovanja, nauke, kulture, životne sredine, slobode izražavanja i zaštite nasleđa.

Takođe, on je na obe društvene mreže objavio i spisak zemalja koje su sponzori zahteva za prijem Kosova u UNESKO.

To su: Albanija, Austrija, Bahrein, Beliz, Burkina Faso, Čad, Kosta Rika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Granada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Litvanija, Lesoto, Holandija, Oman, Panama, Papua – Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.