U trendu

Tramp najavio izlazak iz azijskog trgovinskog sporazuma

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp rekao je da će SAD izaći iz trgovinskog sporazuma o Transatlanskom pacifičkom partnerstvu prvog dana kad se useli u Belu kuću.

Tramp je izjavu dao u video poruci u kojoj je izložio koje će korake prvo preduzeti kada preuzme dužnost predsednika SAD 20. januara, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Trgovinski sporazum Transpacifičkog partnerstva (TPP) potpisalo je 12 zemalja koje zajedno čine 40 odsto svetske privrede. Sporazum su potpisale Australija, Brunej, Čile, Kanada, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, SAD, Singapur i Vijetnam. Sporazum ne uključuje Kinu.

Sporazum TPP potpisan je 4. februara 2016. u Oklandu, na Novom Zelandu posle sedam godina pregovora i sada čeka ratifikaciju da bi stupio na snagu.

Tramp je rekao da je to trgovinsko partnerstvo „potencijalna katastrofa“ za SAD. Rekao je da će SAD pregovarati o fer bilateralnim trgovinskim sporazumima koji će vratiti radna mesta u Ameriku.

Nešto pre nego što je Tramp dao ovu izjavu, japanski premijer Šinzo Abe rekao je da bi TPP bio „besmislen“ bez uključenja SAD.

Vodje zemalja Azije i Pacifika su na samitu tokom vikenda navele da će nastaviti da se zalažu za sporazume o slobodnoj trgovini i pored Trampovog protivljenja.

Trampova najava izlaska iz TPP sporazuma biće, medjutim, veliki udarac za mnoge azijske zemlje koje se brzo razvijaju, jer iako će moći da nastave slobodnu trgovinu medju sobom, to neće imati svrhe bez nesmetanog pristupa američkom tržištu, navodi BBC.

Tramp je takodje u svom video obraćanju obećao da će smanjiti restrikcije „koje ubijaju poslove“ u proizvodnji energije, uključujući uglja, i da će prekinuti kršenja viznih propisa.

Nije pomenuo da će odmah krenuti sa ukidanjem promena zdravstvenog osiguranja koje je uveo predsednik Barak Obama, takozvani Obamaker (Obamacare) niti da će početi s gradnjom zida na granici s Meksikom, što je tokom kampanje najavljivao kao jedan od svojih prvih poteza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.