U trendu

U Beogradu obeležena godišnjica Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije (UN) i Vlada Srbije obeležile su danas u Palati Srbija u Beogradu 71. godišnjicu osnivanja UN, uz podsećanje na zajedničku posvećenost ostvarenju Ciljeva održivog razvoja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku i stalna koordinatorka Tima UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano priredili su tim povodom prijem, na kome su se obavezali da će uložiti zajedičke napore za sprovodjenje Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

„Ovaj dan je prilika da se preispitamo i sagledamo da li u dovoljnoj meri činimo sve što je u našoj moći da sprečimo patnje ljudi širom sveta. Bez obzira na svoje uspehe, UN su i danas nužne, skoro koliko i u vremenima kada su formirane i njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje“, izjavio je Dačić.

Šef srpske diplomatije čestitao je dan UN, rekavši da je važno naglasiti ključnu ulogu te organizacije u savremenom svetu, a to se, kako je naveo, pre svega odnosi na oblasti očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti, poštovanja i zaštite ljudskih prava, ostvarivanja sloboda i jednakosti, kao i ekonomsko-socijalnog razvoja.

„Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine medjunarodne organizacije svih suverenih država koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi“, rekao je Dačić.

On je istakao da su UN „šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj“, izrazivši uverenje da će novi generalni sekretar Antonio Gutereš svojim iskustvom i posvećenošću doprineti daljem jačanju uloge svetske organizacije, kao i procesima rešavanja brojnih izazova s kojima se svet danas suočava.

„Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN. Odlučni smo u odbrani medjunarodnog prava, uključujući rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i odbrani naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji“, rekao je šef srpske diplomatije.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku izjavila je na prijemu u Palati Srbija da u vreme unutrašnje tranzicije sa osmog na devetog generalnog sekretara, UN ostaju usredsredjene na ostvarenje političke i ekonomske stabilnosti i poštovanje ljudskih prava za sve.

Ona je takodje navela da je Srbija lider medju zemljama zapadnog Balkana u broju vojnih i policijskih snaga koje doprinose mirovnim misijama UN.

Simona-Mirela Mikulesku je na kraju govora ponovila reči generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je ljudima da budu „gradjani sveta, sa strašću i saosećanjem, da bismo mogli da gradimo bezbedniji i održiviji svet“.

Stalna koordinatorka Tima UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano kazala je na svečanom prijemu povodom godišnjice UN da su „vlade shvatile da čovečanstvo nema drugog načina da opstane osim ako ne udruži snage i zajednički radi na stvaranju nove ere održivosti – uz globalnu obavezu da će ispuniti obećanja iz Agende za održivi razvoj do 2030 godine“.

„Kao i ranije, Tim UN u Srbiji nastaviće da pruža podršku Vladi Srbije u stvaranju prosperitetnog životnog okruženja za sve ljude u Srbiji, kao i u obezbedjivanju utočišta svima kojima je neophodna zaštita“, rekla je ona.

Podsetila je da su se prošlog meseca svetski lideri okupili na Generalnoj skupštini UN i usvojili Njujoršku deklaraciju o izbeglicama i migrantima koja izražava njihovu političku volju da zaštite prava izbeglica i migranata, da spasu živote i da podele odgovornost u vezi s velikim kretanjima na globalnom planu.

Medju zvanicama na prijemu bile su i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović.

UN su osnovane 24. oktobra 1945. godine u San Francisku, i tada su brojale 51 članicu, medju kojima je bila i Jugoslaviju. Danas UN imaju 193 članice, dok Palestina i Vatikan imaju status posmatrača. Sedište UN je u Njujorku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar