U trendu

Vanredna sednica kosovske skupštine zbog presude Drenici 2

Kosovska skupština održaće sutra vanrednu raspravu o, kako se navodi, vrednostima Oslobodilačke vojske kosova, a povodom slučaja Drenica 2 u kojem su komandanti OVK osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Inicijativu za održavanje sednice pokrenula je Demokratska partija Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u ponedeljak presudu optuženima za ratne zločine u tom slucaju, a jedino je Sulejmanu Selimiju smanjena kazna.

U saopštenju DPK Hašima Tačija tvrde da je ceo proces slučaja Drenica 2 bio „pokušaj negiranja naših uzvišenih vrednosti i kažnjavanje visoko rangiranih licnosti”.

DPK ocenjuje da je reč o nepravednim kaznama u kojima oni vide „tendencije za inkriminaciju pravedne borbe OVK-a i za uspostavljanjem ravnoteže između pravedne borbe OVK-a i srpske agresije”.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. osudilo Sulejmana Seljimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajuceg i degradirajućeg ponašanja nad gradanima albanske nacionalinosti.

U optužnici u predmetu Drenica 2 je navedeno postojanje pritvorskog centra OVK u kome su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedždat Demaku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar