U trendu

Vučić: Bolje da odnose uređujemo sami, da ne čekamo Brisel

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za inicijativu o zajedničkom danu sećanja, za koju je rekao da nije marketinški trik, i naglasio da nije deprimiran negativnim odgovorima koji dolaze sa svih strana.

Vučić je rekao da bi odmah prihvatio takav predlog da je došao od hrvatskog premijera Zorana Milanovića ili bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

„Prihvatili bismo odmah i voleli bismo to, jer takva inicijativa vredi više od onih inicijativa koje dolaze iz Brisela ili drugih centara moći, jer kad se sami setimo da uredimo svoje odnose, pokazujemo da to ne radimo da bismo dobili političke poene već zbog sebe, svoje dece i budućnosti“, rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srpskog narodnog veća i potpredsednikom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem rekao da će ta ideja posle nekog vremena biti prihvaćena od svih.

„Što pre to bolje, a što kasnije više muka ćemo da imamo“, rekao je Vučić.

Dodao je da će o svojoj inicijativi govoriti i na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču 27. avgusta, uprkos tome sto su je već odbili Milanović i šef kosovske diplomatije Hašim Tači, a Izetbegović ocenio da je preuranjena.

On je rekao i da takva inicijativa nije marketinški trik o čemu govori i to što je većina građana Srbije, prema njegovim rečima, ne podržava.

„Naša je obaveza, metaforično rečeno, ako umemo da gledamo na dva oka da nam i suze idu na dva oka a ne samo na jedno i da moramo dobro da razumemo šta smo u prošlosti napravili, i da gledamo da napravimo budućnost drugačijom“, rekao je Vučić.

Pupovac: Pozdravljamo opredeljenje Srbije za politiku mira

Pupovac je istakao da je obnavljanje poverenje među zemljama regiona ključno za njihov razvoj i pozdravio opredeljenje Srbije za politiku mira, pomirenja i stabilnosti.

„Pozdravljamo činjenicu da se Srbija trajno opredelila za doprinos miru, pomirenju i stabilnost u reigonu“, rekao je Pupovac.

On je ocenio da postoji potreba da se zemlje na prostoru bivše Jugoslavije, Srbija, Hrvatska i BiH vrate politici obnove pomirenja.

Istakao je i da su regionu neophodne dve stvari – sigurnost koja, kako je ocenio, postaje sve ozbiljniji problem i napredak bez koje nijedna politika, vlada ne može imati rezultate.

„Ništa od toga neće moći da se postigne ako se ne razvije adekvatna politika pomirenja među zemljama“, rekao je Pupovac.

Čvrsto je uveren i da će se zemlje regiona ozbiljno posvetiti politici pomirenja.

Govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da su dogovorene mere neophodne da se u saradnji sa vladom Srbije i istovremeno sa vladom Hrvatske aktivnije počne baviti otvorenim pitanjima položaja Srba u Hrvatskoj.

On je izrazio uvrenje da će takav pristup biti dodatan doprinos saradnji između dve države.

Nećemo prodati Telekom ako ne dobijemo odgovarajuću cenu

Vučić je rekao i da Telekom Srbija neće biti prodat ako se ne postigne odgovarajuća cena.

„Pokušaćemo da dobijemo najbolju moguću cenu i budućnost za  našu kompaniju, a ako to ne budemo u stanju nećemo da prodajemo. Vlada DS je 2011. godine postavila cenu na više od 1,4 milijarde evra za 51 odsto, a mi očekujemo značajno veću sumu od toga, a ako je budemo imali nećemo da prodajemo“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da novac od Telekoma neće biti korišćen za budžetski deficit, već za vraćanje dugova, ali i ulaganje u javne investicije, u šta će ići gotovo polovina novca čime se podiže BDP i građevinska industija.

Postoji osam ponuda koje ispunjavaju uslove za privatizaciju Telekoma, a veći deo njih su kompanije iz SAD, rekao je Vučić, ne želeći da iznese više detalja.

Te ponude su neobavezujuće, dodao je Vučić.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Aleksandru Vučiću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.