U trendu

Vulin: Situacija na granici sa Hrvatskom teška

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je situacija na graničnom prelazu Berkasovo s Hrvatskom više nego teška i da oko 3.000 migranata, koje Hrvatska sporo pušta na svoju teritoriju, ne želi da napusti taj prelaz.

„Situacija je više nego teška, jer Hrvatska strana propušta tek jedan autobus na svakih sat vremena, što je nedovoljno. Ti ljudi ne žele da napuste granični prelaz, i pored toga što se drže u veoma lošim uslovima, iako mi imamo dovoljno kapaciteta za njihov smeštaj“, kazao je Vulin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

On je dodao da će komunalne službe srediti prostor na kome se nalaze migranti, kao i da će im biti dostavljeni novi šatori, hrana, voda i odeća.

„Ipak, sve je ovo lek za prehladu, a bolest je mnogo teža. Srbija, na čijoj teritoriji se trenutno nalazi 7.000 migranata, ne može da nosi glavni teret migrantske krize, zato tražimo od Evropske unije da izađe sa stavom dokle će to ovako ići“, rekao je Vulin i dodao da je Srbija spremna da u kratkom roku u blizini granice otvori nove smeštajne kapacitete.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je nakon zatvaranje granica pojedinih članica EU za migrante da se odnosi u EU po tom pitanju komplikuju i da Evropa mora da donese obavezujuće odluke za svoje članice u vezi sa migrantskom krizom.

„Nama migranti dolaze iz Grčke koja je članica EU i mi ćemo sa EU dogovarati sve oko ove krize. Potrebno je da EU utvrdi jasne smernice kako postupati u vezi sa migrantima, naročito jer predstoji zima“, rekao je Stefanović i dodao da Srbija ne razmatra zatvaranje granica jer se time ništa bi dobilo. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.