U trendu

Zakon o rehabilitaciji je neustavan

Dekan Advokatske akademije Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski izjavio je danas da sudska praksa rehabilitacije u Srbiji vredja ljudsko dostojanstvo i dodao da je Zakon o rehabilitaciji neustavan.

„Takva sudska praksa vredja sve gradjane ove države. Ljudsko dostojanstvo podrazumeva osudu ratnih zločina, Holokausta i svega što je bilo vezano za nacizam. Olako prelaženje preko toga, nema sumnje, vredja dostojanstvo gradjana“, rekao je Beljanaski na tribini u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, svodjenje rehabilitacije na pitanje da li je neko imao fer ili nefer sudjenje na kraju Drugog svetskog rata znači da bi se onda moglo postaviti i pitanje da li je sud u Nirnbergu, gde se sudilo nacistima, bio fer ili nije.

Advokati Slobodan i Vladimir Beljanski podneli su u julu ove godine Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o rehabilitaciji.

Politikolog Radivoje Jovović ocenio je da je rehabilitacija komandanta kraljevske jugoslovenske vojske Dragoljuba Mihailovića „ekstremno pogrešan kurs Srbije“.

„Drugi evropski narodi ne rade ovakve stvari, čak i kad su proceduralne rehabilitacije u pitanju. Odluka je izrazito politički oportuno definisana“, ocenio je Jovović.

Predsednik Udruženja antifašista Novog Sada Stanko Šušnjar ocenio je da je postupak za rehabilitaciju predsednika Vlade Srbije za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića „bez sumnje presedan u celoj Evropi“.

Istoričar Vojislav Martinov ocenio je da se desnica u Srbiji oslanja na Rusiju, uprkos zvaničnoj politici Rusije, koja je, kada je Drugi svetski rat u pitanju, antifašistička.

Na tribini je promovisan i zbornik radova „Rehabilitacija – uzroci i posledice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.