U trendu

Zašto Patrušev dolazi u Beograd?

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev boravi sutra u poseti Beogradu, a prema pisanju Sputnjika, glavne teme njegovih razgovora mogle bi biti međunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji.

To je za ruski portal najavio jedan od njegovih saradnika Andrej Manojlo.

Manojlo, koji je i član naučnog saveta Saveta bezbednosti Ruske Federacije, tako za Sputnjik kaže da bi i sankcije mogle da postanu tema pregovora u Beogradu.

Principijelan stav Srbije po tom pitanju mogao bi da utiče i na druge zemlje, kako bi konačno došlo do ukidanja sankcija, koje resor, na čijem je Patrušev, takođe doživljava kao jednu od pretnji za rusku nacionalnu bezbednost.

„Pošto je trenutno medunarodni terorizam najvecći izazov za medunarodnu bezbednost, ne iskljucujem da će se na sastancima u Beogradu razmatrati tema terorista, koji se kriju među migrantima, jer je Srbija tranzitna zemlja za izbeglice sa Bliskog istoka. Jasno je da teroristi imaju plan, i da u skladu sa njim šalju u Evropu svoje pripadnike pod maskom izbeglica. Osim toga, Kosovo i dalje ostaje uporište za ekstremiste, koji šire uticaj u svim pravcima, što, naravno, zabrinjava i ruski Savet bezbednosti“, navodi Manojlo.

Ovo, inače, nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji, ali se o njemu u Srbiji malo zna, pise Sputnjik i dodaje da bi se za njega moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi.

Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata.

Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a – još od vremena Jurija Andropova, koji je na čelu sovjetske obaveštajne službe bio 15 godina, od 1967. do 1982.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar