U trendu

Abas podigao zastavu Palestine i zatražio novi pritup pregovorima sa Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas pred svetskim liderima, tokom ceremonije podizanja zastave u UN, da ga više ne obavezuju sporazumi potpisani sa Izraelom pozivajući Ujedinjene nacije da Palestincima obezbede međunarodnu zaštitu.

Agencija AP ocenjuje da je to njegovo najozbiljnije upozorenje da bi mogao da odstupi od saradnje sa Izraelom i raspusti Palestinsku samoupravu, iako uz pretnju nije naveden rok.

„Sve dok Izrael odbija da obustavi obračune i oslobodi četvrtu grupu palestinskih zatvorenika u skladu sa našim dogovorima, ne ostavljaju nam izbor sem da insistiramo da ne ostanemo jedini koji su dosledni srovođenju sporazuma dok ih Izrael neprekidno krši“, kazao je Mahmud Abas pozivajući UN da Palestincima obezbede zaštitu u skladu sa međunarodnim pravima.

Po njegovim rečima, odbijanje Izraela da sledi postignute sporazume dao je Palestincima „vlast bez stvarne moći“.

Abas je istakao da je neophodan novi, višestrani pristup izraelsko-palestinskom sukobu pošto su direktni pregovori sa Izraelom u više navrata propali, dodajući da bi model pregovora trebalo da bude sličan primerima na Balkanu, u Libiji i Iranu.

Abas je danas simbolično podigao palestinsku zastavu po prvi put u Ujednjenim nacijama uz
obećanje da će uskoro biti podignuta u Jerusalimu, „prestonici Palestine“.

Više od 300 ministara, diplomata i drugih zvaničnika okupilo se ispred sedišta UN u Njujorku kako bi prisustvovali ceremoniji podizanja zastave tokom koje je Abas održao govor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.