U trendu

Ban Ki Mun pesimista posle posete Bliskom istoku

Generalni  sekretar UN Ban Ki Mun u „pesmimističnom tonu“ je izvestio Savet bezbednosti o svojim sastancima sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima tokom iznenadne posete Bliskom istoku.  

Ban je članicama Saveta bezbednosti to poručio preko videkonferencije iz Jordana. 

Ambasador Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft naveo je da je generalni sekretar UN ocenio da su slabi izgledi da se stišaju tenzije posle poslednjeg talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca. 

„Iznenađeni smo pesimističnim tonom kojim nam se obratio“, rekao je britanski diplomata novinarima.   

Ban je naveo da postoji vrlo veliki jaz između dve strane kratkoročno gledano, odnosno o tome kako stišati tenzije, i dugoročno, o tome kako se vratiti političkom procesu, rekao je Rajkroft.

On je preneo i apel generalnog sekretara UN da svi koji imaju neki uticaj treba da se angažuju da bi se situacija na Bliskom istoku smirila.  

Prema rečima drugih diplomata u UN, Ban je ponovio kritike zbog nesrazmerne upotrebe sile od strane izraelskih vlasti, kao i značaj zaštite svetilišta u Jerusalimu. 
 
U Savetu bezbednosti danas će biti održan sastanak o situaciji na Bliskom istoku, ali se posle konsultacija ne očekuje da će biti odluke o konkretnim koracima koje treba preduzeti. 
 
U proteklih mesec dana devet Izraelaca ubijeno je u napadima Palestinaca, a većina njih stradala je u napadima nožem. 

Istovremeno, ubijen je 41 Palestinac u izraelskoj vatri, uključujći i 20 osoba koje su Izraelci označili kao napadače, dok su ostali poginuli u sukobima sa izraelskim trupama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.