U trendu

Česi se plaše Islamske države

Česi se sve više plaše Islamske države i islamskih radikala nego pretnji koju predstavlja sukob u Ukrajini, a u novim anketama čak 82 odsto Čeha je za najveću pretnju zemlji označila islamske radikale.

Strah od Islamske države i izvoza radikalnih, fundamentalističkih verzija islama kod Čeha se povećao osetno od izbijanja imigrantske krize i otkako je postalo jasno da će i Češka solidarno morati da podeli breme prihvatanja talasa izbeglica sa severa Afrike i s Bliskog istoka.

U junskoj anketi centra za istraživanje javnog mnjenja, CVVM, 72 odsto Čeha izjavilo je da za Češku predstavlja pretnju Islamska država, dok se posledica zaoštravanja sukoba u Ukrajini plaši 64 odsto Čeha.

I u anketi agencije STEM rađenoj takođe tokom juna Česi se plaše najviše Islamske države i 82 odsto anketiranih tvrdi da su islamski fundamentalisti najveća pretnja po Češku, dok je to pre četiri godine smatralo tek 57 Čeha.

Česi se sada više interesuju za zbivanja u Siriji i Iraku gde islamski radikali grade svoj kalifat i to prati 57 odsto Čeha u anketi CVVM, nego za Ukrajinu u kojoj dešavanja prati 52 odsto anketiranih.

Odluka češke vlade da u naredne dve godine solidarno prihvati 1.500 izbeglica, od toga 1.100 koji čekaju u logorima u Italiji i Grčkoj i još oko 400 izbeglica iz Sirije i Iraka koji se nalaze u izbegličkim logorima u Jordanu i delu Iraka naseljenom pretežno Kurdima, podstakla je ponovo ksenofobna raspoloženja u češkom društvu.

Ekstremna desnica i populisti koji su na početku tranzicije prvo organizovali antisemitske demonstracije i proteste protiv Jevreja a zatim godinama kao metu netolerancije i mržnje koristili češke Rome, sada organizuju demonstracije protiv prihvatanja muslimanskih izbeglica i potpisuju peticiju da Češka zbog kvota, makar bile dobrovoljne, istupi iz EU.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio je u ponedeljak da Češka očekuje da će članice EU izraditi širi plan rešavanja imigrantske krize, zato što preraspodela izbeglica u okviru Evrope nije dovoljna već može da bude tek početak dugog puta za rešavanje izbegličke krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.