U trendu

Fondacija Bila Gejtsa investira pet milijardi dolara u Afriku

Jedan od osnivača kompanije Majkrosoft Bil Gejts izjavio je danas da će njegova fondacija investirati još pet milijardi dolara u Afriku tokom narednih pet godina.

Gejts je u Johanesburgu održao godišnje predavanje uoči dana posvećenog Nelsonu Mandeli, kada se Južnoafrikanci podstiču da posvete 67 minuta pomaganju drugima.

Ukoliko svet ne deluje u cilju pronalaženja kreativnijih načina da učini pristupačijim prevenciju i terapije za HIV, Gejts je upozorio da bi „teško stečen uspeh u borbi protiv HIV-a u subsaharskoj oblasti u proteklih 15 godina mogao da se preokrene“, s obzirom na visok stepen nataliteta.

Afrika je u demografskom smislu najmladji kontinent, rekao je Gejts i dodao da se procenjuje da će do 2050. u Africi živeti 40 odsto ukupnog broja dece na svetu.

Gejts je ocenio da je Afrika postigla značajan supeh u borbi protiv side. Danas polovina od 6,8 miliona zaraženih u Južnoj Africi prima terapiju.

Gejts je rekao da je Fondacija „Bil i Melinda Gejts“ već uložila više od devet milijardi dolara u Afriku, uglavnom za zdravstvo.

On će učestvovati na globalnoj konferenciji o sidi, koja počinje u ponedeljak u Južnoj Africi.

Medjunarodni dan Nelsona Mandele, borca protiv aparthejda i prvog demokratski izabranog predsednika Južne Afrike, obeležava se na dan njegovog rodjenja, 18. jula.

Tim povodom se svake godine organizuje predavanje posvećeno socijalnim problemima, na kojima su govorile istaknute ličnosti, medju kojima Bil Gejts, Dezmond Tutu i Kofi Anan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.