U trendu

Iranski ajatola Hamnej traži izvinjenja Rijada posle tragedije u Meki

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnej zatražio je danas od Saudijske Arabije da se izvini posle tragedije u Meki u kojoj je poginulo više stotina ljudi, među kojima 144 Iranaca, prema najnovijem bilansu objavljenom u Teheranu.

„Saudijske vođe treba da upute izvinjenje islamskoj zajednici i ožalošćenim porodicama, da prihvate svoju odgovornost za tu užasnu nesreću i ispune svoje obaveze“, rekao je iranski vođa u izjavama koje je prenela zvanična novinska agencija Irna.

„Islamski svet ima brojna pitanja, smrt više od hiljadu ljudi u toj nesreći nije mala stvar“, dodao je ajatola Hamnej.

U Mini, oko pet kilometara od Meke, u četvrtak je nastao ljudski stampedo u kojem je prema poslednjem zvaničnom bilansu Saudijske Arabije poginulo 769 hodočasnika, među kojima su bili vernici iz Egipta, Avganistana, Indije, Irana, Turske, Indije i Pakistana, a povređeno je više od 934 osoba.

Iranski zvaničnici poslednjih dana navode da sumnjaju da je broj nastradalih mnogo veći i da je blizu 2000 mrtvih.

Iranski predsednik Hasan Rohani takođe je juče u Ujedinjenim nacijama kritikovao Saudijsku Arabiju zbog nedostatka saradnje. 

Rohani je prilikom susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku rekao da Rijad ne sarađuje dovoljno oko istrage o nestalim, prenosa tela žtrtava i pomoći povređenim, prenela je iranska državna televizija. 

Rohani je zatražio UN da podsete saudijsku vladu na njene obaveze.

S druge strane saudijski ministar spoljnih poslova Abdel Al-Džubeir juče je, takođe u Njujorku,  ocenio da bi bilo bolje da Iranci ne koriste u političke svrhe tragediju koja je pogodila ljude koji obavljaju svoje najsvetije verske rituale.

Prema iranskim podacima u nesreći je poginulo 144 Iranaca, 85 je povređeno i hospitalizovano a 323 se vodi kao nestalo.

Iranska delegacija predvođena ministrom kulture Alijem Džanatijem ni danas još nije dobila dozvolu od Saudijske Arabije da učestvuje u potrazi za nestalim.

Iran je posle tragedije snažno kritikovao Saudijsku Arabiju, optužujući je za „nesposobnost“ i „loše upravljanje“ godišnjim hadžilukom koji svake godine privuče oko dva miliona hodošasnika iz više od 180 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.