U trendu

Kim Džong Un najavio nove nuklearne i balističke probe

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je danas da je Pjongjang spreman za nove probe nuklearne bojeve glave i balističkih raketa, prkoseći tako medjunarodnoj zajednici koja je Severnoj Koreji upravo uvela nove sankcije, javile su agencije.

Kim je izdao naredjenje posle, kako je objašnjeno, simulacije tehnologije vezane za fazu ulaska bojeve glave u atmosferu, a što je neophodno za eventualni uspešni udar na američki kontinent, javila je danas severnokorejska agencija KCNA.

Severnokorejski lider je najavio da će „uskoro“ biti isprobana nuklearna bojeva glava i da će biti izvedene različite probe balističkih raketa.

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje upozorila je danas Pjongjang da će zbog svojih nuklearnih ambicija krenuti putem „samouništenja“.

„Severna Koreja će krenuti ka samouništenju ako se ne bude promenila“, rekla je predsednica na sednici vlade.

Istovremeno je južnokorejsko ministarstvo odbrane izrazilo sumnju u sposobnost Severne Koreje da izvede sve najavljene probe.

„Na osnovu naše vojne analize, Severna Koreja nema tehnologiju za dostizanje atmosfere“, rekao je portparol ministarstva Mun Sang-Gjun.

Severna Koreja je zapretila da će izvesti nuklearne napade na SAD i Južnu Koreju, zbog manevara dve zemlje koji su počeli 7. marta.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je prošle nedelje usvojio rezoluciji o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji.

Severna Koreja je saopštila da je 7. februara uspešno lansirala posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da je izvela prvo testiranje hidrogenske bombe.

Pjongjang je izveo atomske probe koristeći nuklearnu fisiju 2006, 2009. i 2013. Zbog tih proba zemlji su već bile uvedene medjunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.