U trendu

Medijima u EU potrebno ujedinjenje i pomoć Brisela

Evropska unija bi trebalo da pruži podršku razvoju evropskih medija, ali uspeh takvih inicijativa najviše zavisi od samih medijskih grupa, izjavio je osnivač mreže EurAktiv Kristof Leklerk (Cristoph Leclercq).
„Neki sektori poput uglja, čelika, automobila, tekstila i telekomunikacija su u prošlosti takođe transformisani zahvaljujući velikoj evropskoj pomoći. Da li bi četvrti stub demokratije, ali i veliki poslodavac, trebalo da ima manji značaj?“, naveo je on u tekstu koji je preneo portal EurAktiv Srbija.

Kako je ocenio osnivač EurAktiva, moguće je nameniti sredstva iz programa Horizont 2020 za inovacije i privući medijske grupe budući da se specifikacije u pozivima za predloge revidiraju svake godine. „Evropska štampa prolazi kroz duboke promene, što dovodi do nekih nacionalnih uspeha. Ali do sada je samo nekoliko prekograničnih projekata održivo“, rekao je Leklerk.

Bilo je oko 20 pokušaja razvoja medija za EU, a većina od njih bila je neuspešna, uključujući projekte britanskog Ekonomista koji je imao dobre finansije i ugled za takav pokušaj, rekao je Leklerk, i dodao da se ni pokušaji institucija EU nisu pokazali uspešni, poput stanice Evropskog parlamenta koja se nije nametnula kao medij i mreža Presseurop.eu koja je zavisila od pomoći EK i ugašena je.

On je ocenio da bi kreatori politika trebalo da sarađuju sa štampom u Evropi, a ne da izlaze sa sopstvenim kanalima ili da se oslanjaju na društvene medije i dodao je da je dobro što su promocija evropskih politika i medijska politika u nadležnosti različitih evropskih direktorata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.