U trendu

Merkel neumoljiva: Nema burki, nema državljanstva

Delegati na konvenciji CDU nemačke kancelarke Angele Merkel glasali su za ukidanje propisa kojim se deci imigranata omogućava da dobiju dvojno državljanstvo.

Ovo je saopšteno samo dan nakon što je objavljeno da je Merkelova na zasedanju partjie rekla da bi trebalo zabraniti nošenje burki u Nemačkoj.

Do pre dve godine deca imigranata rođena u Nemačkoj morala su da se odluče za jedno od dva državljanstva između 18. i 23. godine, što je najviše pogađalo veliku tursku zajednicu u Nemačkoj.

Partneri levog centra Merkelove u aktuelnoj koaliciji insisitirali su međutim da se donese propis kojim bi se deci imigranata omogućilo da imaju dvojno državljanstvo i to je bio jedan od njihovih uslova da uđu u vladu posle izbora 2013. godine.

Ta mera nikad nije bila popularna u konzervativnoj CDU. Delegati na konvenciji u Esenu danas su podržali predlog omladinskog krila CDU koje je tražilo da se stvari vrate na staro, prenosi Rojters.

Međutim, šanse da CDU ukine dvojno državljanstvo su male, jer se njihovi potencijalni koalicioni partneri nakon izbora iduće godine verovatno neće s tim saglasiti, piše Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar