U trendu

Merkel traži veću pomoć SAD u izbegličkoj krizi

Nemačka kancelarka Antela Merkel zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da se više angažuju u rešavanju izbegličke krize i prime veći broj izbeglica sa Bliskog istoka, preneli su nemački mediji.

„Nije realno verovati da Evropa može sasvim sama, bez pomoći Amerike“, rekla je Merkelova na kongresu frakcije Unije u Berlinu.

Povodom vanrednog samita šefova država i vlada EU u sredu nemačka kencelarka je rekla da „nema rešenja preko noći“, prenose mediji.

SAD bi, prema njenim rečima, mogle da prime više izbeglica iz Sirije, poboljšaju životne uslove u izbegličkim kampovima u Libanu, Jordanu i u Turskoj i bore se protiv uzroka nihovog izbeglištva.

Američki državni sekretar Džon Keri u nedelju je prilikom posete Berlinu najavio da će SAD prihvatiti više izbeglica iz celog sveta, i to tako da bi se njihov broj sa sadašnjih 70.000 popeo na 85.000 2016. i najmanje 100.000 2017. godine.

Inače, Nemačka samo ove godine očekuje dolazak oko 800.000 migranata.

U SAD broj izbeglica kojima je dozvoljen ulazak beleži pad nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Dok neki republikanci upozoravaju da američka administracija dopušta ulazak potencijalnih terorista, grupe za ljudska prava kritikuju planove administracije za prijem 10.000 izbeglica iz Sirije, koje je najavio predsednik SAD Barak Obama, uzimajući u obzir veličinu američke ekonomije i populacije, smatrajući da treba da bude primljeno 10 puta više od tog broja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.