U trendu

Merkelova: Integracija važna za izbeglice

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je važno pokušati brzo integrisanje pridošlica u društvo, ističući značaj zaposlenja, obrazovanja i učenja nemačkog jezika.

Merkelova je kazala da je Nemačka naučila svoju lekciju iz šezdesetih godina 20. veka kada je u tu zemlju stigao talas migranata, odnosno „gostujućih radnika“. Verovalo se da će se oni vratiti u domovinu, međutim, mnogi su ostali generacijama.

Nemačka kancelarka je rekla da manje obrazovanim izbeglicama treba obezbediti obuku kako bi im se pomoglo pri zaposlenju, a da je potrebno decu brzo upisati u škole.

Ona je predložila 600-časovni kurs integracije kako bi se pomoglo izbeglicama da nauče jezik i kulturu, koji bi mogao da počne čak i pre nego što im se zvanično odobri azil.

Nemačka primenjuje Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.