U trendu

Mohamed Abrini optužen i za napade u Briselu

Mohamed Abrini, koji se tereti za terorističke napade u Parizu, optužen je i za napade u Briselu, saopštilo je danas belgijsko savezno tužilaštvo.

Belgijski sud optužio je Abrinija za terorističko udruživanje, ubistva i ubistva u pokušaju.

Abrini, koji je uhapšen u petak posle policijske potrage koja je trajala od novembra prošle godine, priznao je da je on treća osoba koja je učestvovala u napadima na aerodromu Zaventem u Briselu i koja je napustila mesto zločina neposredno pre samoubilačkog napada.

Belgijske vlasti danas su saopštile i da je teroristička organizacija koja je izvela napade u Briselu prvobitno planirala da sprovede još jedan napad na Francusku.

Belgijsko tužilaštvo je navelo da su počinioci napada bili „iznenadjeni brzinom napretka u istrazi“ i odlučili da umesto toga požure s napadom na Brisel.

U napadima 22. marta na briselskom aerodromu i u metrou ubijeno je 35 osoba.

Istražitelji su pronašli veze izmedju terorističke ćelije koja je odgovorna za napade u Briselu i grupe koja je ubila 130 ljudi 13. novembra u Parizu.

Belgijsko tužilaštvo prethodno je u subotu podiglo optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za napade u briselskom metrou i aerodromu 22. marta.

Medju optuženima za „učešće u terorističkim delima“ se nalaze, pored Abrinija, Osama K, Erve B.M. i Bilal E.M.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.