U trendu

Moskva: Referendum o vraćanju spomenika osnivača Čeke

Moskovski zvaničnici uklonili su prepreke za referendum o vraćanju spomenika osnivača sovjetske tajne policije na trg u centru grada.

Statua Feliksa Đeržinskog, boljševičkog revolucionara poznatog kao „Gvozdeni Feliks“ bio je ispred sedišta KGB-a dok ga 1991. nisu srušili demonstranti u vreme raspada Sovjetskog Saveza. Snimci demonstranata kako ruše spomenik pomoću građevinskog krana bio je jedan od najpoznatijih simbola kolapsa Sovjetskog Saveza.

Referendum o vraćanju spomenika osnivača Čeke odražava spremnost Kremlja da oživi sovjetske simbole dok se sukobljava sa Zapadom oko Ukrajine, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Komunisti i pristalice tvrde struje u ruskoj politici tražili su da se spomenik „Gvozdenom Feliksu“ vrati ispred sedišta obaveštajne službe FSB koja je nasledila KGB. Predloženi referendum izazvao je nezadovoljstvo među liberalnim političarima i borcima za ljudska prava.

Sovjetska disidentkinja, 87-godišnja šefica Moskovske helisinške organizacije Ljudmila Aleksejeva, rekla je da planirano izjašnjavanje „farsa“. „Ja mogu da hodam samo uz tuđu pomoć, ali ako vrate spomenik Đeržinskom, otići ću tamo i politi ga crvenom bojom, bojom krvi koju je taj krvnik prolio“, rekla je ona.

Moskovske vlasti omogućile su Komunističkoj partiji prikupljanje 150.000 potpisa potrebnih da se u septembru održi referendum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.