U trendu

Najesen najveće vojne vežbe NATO od 2002. godine

NATO će najesen održati svoje najveće vojne vežbe od 2002. godine, uz učešće 36.000 vojnika, koje ne povezuje s napetošću u odnosima s Rusijom, rekao je jedan od vojnih zvaničnika NATO u četvrtak.
Vežbe će se održati od 3. oktobra do 6. novembra, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugaliji, izjavio je na konferenciji za štampu u Vašingtonu francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO.

Nazvane „Spoj trozupca“ (Trident Juncture) vežbe će biti „visokog intenziteta“ uz angažovanje 27 od 28 zemalja NATO, i sedam zemalja-partnera NATO, rekao je on.

Po rečima generala Palomerosa, vežbe nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću sa Rusijom.

„Odluka (o vežbama) je doneta na samitu (NATO) 2012. godini u Čikagu. U to vreme, još smo imali odlično partnerstvo s Rusijom“, rekao je on.

„Nema agresivnog stava, NATO ispunjava svoju ulogu u stvarima kolektivne odbrane i upravljanja krizama“, dodao je on.

Scenarija vežbi obuhvataju sve komponente savremenog ratovanja, kao što su raketna odbrana, sajber-napad i „hibridno ratovanje“, uz propagandne aktivnosti.

Društvene mreže će biti deo vežbe, s fiktivnim protivnicima, ali verovatno i s pravim, objasnio je general. „Ne mogu ni da zamislim da neće biti posete našim sajtovima“ na Internetu, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.