U trendu

NATO spreman da odbrani svaku svoju članicu

Glavni komandant američkih snaga u Evropi general Ben Hodžis ocenio je da će NATO, sa pojačanjima istočnog krila u vidu četiri saveznička bataljona od po 1.000 vojnika i uz jednu američku oklopnu brigadu u Poljskoj, biti u stanju da odbrani i baltičke zemlje.

„Govorio sam da NATO neće biti u stanju da odbrani baltičke zemlje ukoliko ne reaguje na adekvatan način. Ta reakcija se odigrala. Održani su manevri Anakonda 16, samit NATO u Varšavi doneo je odluke da se u rotacije pošalju bataljoni. To je ta promena o kojoj sam govorio“, kazao je Hodžis za današnje izdanje poljskog lista Gazeta viborča.

Američki general je posebno naglasio da je NATO sa ojačanim istočnim krilom u stanju da odbrani svaku svoju članicu.

„Jedinice koje će uskoro biti razmeštene u Poljskoj i baltičkim republikama su zaista ozbiljne snage. Prebrojte – četiri bataljona NATO, medju njima i američki koji će biti razmešten u Orišu, biće spremni u aprilu. Uz to i veoma dobra američka brigada od 4.100 vojnika, 450 vozila od čega 87 tenkova abrams biće prebačeni ove zime u Poljsku“, kazao je američki general.

Po rečima Hodžisa nije dovoljno samo razmestiti ta pojačanja i računati na snage brze reakcije NATO koje su spremne da priteknu u pomoć napadnutom članu i vojsci napadnute zemlje, što su u slučaju Poljske snage od tri jako sposobne divizije.

„Da se zaista zastraši protivnik potrebno je ne samo da se razmesti vojska već da se demonstrira njena spremnost za akciju. Treba održavati vojne vežbe, uvežbavati sadejstvo. Pojačanja su tek deo procesa“, rekao je Hodžis na pitanje da li istočno krilo može da računa na dalja pojačanja savezničkih vojnika i opreme preko okvira dogovorenih.

General Hodžis ponovio je da se, bez obzira da li na čelo SAD budu izabrani Donald Tramp ili Hilari Klinton, američki vojni program u Evropi neće menjati.

„SAD je trenutno najbolji garant bezbednosti na svetu, najsolidniji, saveznik najviše dostojan poverenja. Američke snage prebacujemo u Evropu, taj program ima obezbedjeno finansiranje. SAD ispunjavaju obaveze koje preuzmu“, kazao je Hodžis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.