U trendu

Obama: Najveća greška neuspeh nakon intervencije u Libiji

Predsednik SAD Barak Obama smatra da je najveća greška, koju je napravio tokom svog mandata, neuspeh u planiranju nakon svrgavanja s vlasti libijskog predsednika Moamera Gadafija 2011.

On je u intervjuu za Foks njuz istakao da misli da je intervencija u Libiji „bila ispavna“, ali da nije uspešno isplanirano šta uraditi nakon toga.

Američki predsednik je prošlog meseca za „Atlantik“ govorio o intervenciji u Libiji i rekao da je britanski premijer Dejvid Kameron bio „ometen nizom drugih stvari“ nakon te operacije.

Obama je istakao da je intervencija u Libiji prošla najbolje što je mogla, ali je ocenio da je Libija danas u haosu, preneo je Si-En-En.

On je za „Atlantik“ rekao da je imao „više vere“ u Evropljane da će se uključiti u period nakon interevncije s obzirom na njihovu geografsku blizinu i okrivio njihovu pasivnost za haos u toj zemlji.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Ned Prajs rekao je da Obama veruje da smo „svi mi, uključujući SAD, mogli da uradimo više nakon intervencije u Libiji“.

On je za Si-En-En istakao da su veze između Velike Britanije i SAD i dalje snažne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.