U trendu

Pregovori dve Koreje radi smirivanja tenzija

Severna i Južna Koreja danas vode prve pregovore na visokom nivou u poslednjih godinu dana u nastojanju da stišaju rastuće tenzije zbog kojih su stigle do ivice vojnog sukoba.

Sastanak se vodi iza zatvorenih vrata u u pograničnom selu Panmundžom, gde je dogovoreno primirje o prekidu borbi u Korejskom ratu 1953.

Sastanak je počeo rano uveče po lokalnom vremenu, neposredno pre isteka roka koji je odredila Severna Koreja svom južnom susedu za skidanje razglasa preko kojeg emutije propagandu protiv Severne Koreje, naveo je jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja.

Severnokorejska vojska juče je saopštila da su njene snage „u stanju pripravnosti“ i da su spremne da odgovore ako Seul ne ispuni zahtev za prekid emitovanja propagande na granici dve zemlje.

Kasno večeras po lokalnom vremenu nije bilo izveštaja da su pregovori završeni, navodi agencija AP i dodaje da maratonski pregovori nisu neuobičajni za dve Koreje koje su imale duge runde pregovore poslednjih godina i oko mnogo nevažnijih stvari.

U delegaciji Seula su ministar za ujedinjenje Hong Joung-pjo i savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Kvan-džim, dok je u severnokorejskoj delegaciji drugi čovek režima Hvang Pjong-so, zadužen za odbranu i sekretar Radničke partije Kim Jong-gon, zadužen za odnose s Južnom Korejom.

Analitičari smatraju da je Hvang najvažniji zvaničnik Severne Kreje posle vrhovnog vođe Kim Džong Una.

Sastanak se održava posle serije incidenata kao što je eksplozija mine u kojoj su povređena dva južnokorejska vojnika i nastavak severnokorejskog emitovanja propagande protiv Pjongjanga, zbog kojih se strahovalo da bi sukob mogao da izmakne kontroli.

Analitičari smatraju da je sastanak omogućio da se za sada izbegne sukob, ali da su stavovi dve zemlje suviše udaljeni da bi se mogao očekivati brzi dogovor.

Današnji sastanak bi mogao da otvori vrata novim susretima dve suprotstavljene stane na kojima bi se razmatrao niz pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.