U trendu

Rim dobio prvu gradonačelnicu

Rim je sinoć, sudeći prema prvim rezultatima izlaznih anketa drugog kruga lokalnih izbora, dobio prvu ženu gradonačelnika – Virdžiniju Rađi.

Prema nezvaničnim rezultatima, Rađi je kao kandidat populističkog Pokreta pet zvezda (M5S) dobila 60 odsto glasova u odnosu na Roberta Đaketi iz Demokratske partije premijera Matea Rencija, preneo je AFP.

Ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti Rencija.

Pokret M5S je osnovao komičar Bepe Grilo.

Rađi, 37-godišnja advokatica i lokalni odbornik, uspela je da za samo nekoliko meseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica italijanske politike.

Ona je u prvom krugu osvojila 35,2 odsto glasova, ostavivši iza sebe kandidata Rencijeve stranke zahvaljujući kampanji u kojoj se zalagala za ukidanje privilegija za zvaničnike i borbu protiv korupcije.

Pobeda te fotogenične brinete bi predstavljala veliki udarac za premijera Rencija, ističu analitičari.

Rencijeva Demokratska stranka (PD) je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpela neuspeh.

Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, su četiri najveća grada u Italiji.

Pažnja je u najvećoj meri usmerena ka Rimu, ali i finansijskoj prestonici Milanu, kao i tracidionalnom uporištu PD-a Torinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.