U trendu

Širi se terorizam po svetu: Eksplozije u Tunisu i Kuvajtu, broje se poginuli (Foto)

Teroristi su napali jedan od hotela u turističkom kompleksu u Hamametu, 50 kilometara udaljen od prestonice Tunisa, a prema informacijama tamošnjih medija, za sada ima 37 žrtava.

Gosti turističkog kompleksa kupali su se u bazenu kada su začuli snažnu eksploziju, nakon koje su panično počeli da beže u hotel. Svedoci koji su se iz Tunisa javili televiziji „Sky news“ potvrdili su da su videli naoružanog muškarca, čuli pucnje i policiju kako juri napadača.

„Na hotelskoj plaži je došlo do pucnjave. Puca se već 20 minuta. Mi smo bili u bazenu kada smo čuli pucnjavu i videli ljude kako jure. Pobegli smo u sobu i zabarikadirali se. Ne znamo šta se događa, nakon nekon vremena sve je utihnulo“, napisao je jedan od britanskih turista na Tviteru.

Najmanje jedan napadač je ubijen, dok su ostali opkoljeni.

Broj žrtava samoubilačkog napada u šiitskoj džamiji u centru grada Kuvajta povećan je na 24, javila je kuvajtska televizija, pozivajući se na podatke kuvajtskog Ministarstva zdravlja. Eksplozija je odjeknula tokom tradicionalne molitve petkom u džamiji Imama Al-Sadeka u četvrti El-Savabir u tom gradu.

Prema prelimarnim informacijama istrage, koje prenosi Kuvajtska novinska agencija, eksploziv je aktivirao bombaš-samoubica, koji je bio među vernicima u zgradi džamije.

Prema lekarskim izvorima, broj ranjenih dostigao je 113, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Džaber al-Sabah, posetio je mesto nesreće, osuđujući napad kao pokušaj pretnje nacionalnom jedinstvu Kuvajta.

„Meta ovog incidenta je naš unutrašnji front, naše nacionalno jedinstvo“, rekao je kuvajtski emir prilikom posete ranjenih u bolnici Rojtersu.

Šeik Džaber je, međutim, naglasio da je „to za njih suviše teško“ i da je Kuvajt mnogo jači, navodi britanska agencija.

Odgovornost za napad u saopštenju na društvenim mrežama preuzela je grupa „Islamska država“ (IS), navodeći izvesnog Abu Sulejmana al-Muvaheda kao izvršioca.

Prema saopštenju IS u eksploziji su „ubijene i ranjene desetine ljudi“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.