U trendu

Tramp pokušao da pridobije republikanske kongresmene

Verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp pokušao je danas da pridobije republikanske kongresmene i da ih uveri da dele iste ciljeve, ali njegov nastup ipak nije uspeo da odagna sve brige oko njegove kandidature.

Dok su ispred Republikanskog nacionalnog komiteta bili demonstranti koji se protive Trampovoj kandidaturi, unutra su kongresmeni slušali Trampa, koji je prema članu Poslaničkog doma Kenu Kalvertu, poručio da „moraju da se drže zajedno“ i da će „stvari rešiti u novembru“.

Deo republikanskih kongresmena je pozdravio Trampov govor, dok za jedan deo konzervativaca, zabrinutih zbog njegovih neprimerenih izjava i razmetljivog stila, to nije bilo dovoljno.

„Rekao sam pre sastanka da Donald Tramp treba mnogo da uradi da uveri mnoge Amerikance, ukljujući mene, da je u stanju da vodi ovu veliku zemlju. Ja još nisam uveren“, rekao je Čarli Dent.

Adam Kinzinger iz Ilinoisa, koji je medju istaknutim Trampovim kritičarima, rekao je da bio primetan nedostatak energije na sastanku. „Mogli ste to da osetite“, dodao je on.

Kinzinger je rekao da kao republikanac želi da podrži republikanskog kandidata, ali da Trampove izjave, poput navoda da je bivši irački lider Sadam Husein dobro ubijao teroriste, ne pomažu.

Tramp je poslanicama rekao je izjava o Huseinu primer kako mediji izvrću njegove reči, kazao je Kevin Krejmer iz Severne Dakote koji snažno podržava Trampa.

„Tu sam bio veoma kritičan prema Sadamu Huseinu, rekao sam da je veoma, veoma loš čovek, zao čovek. I onda se probudim i pogledam medije i oni kažu da volim Sadama Huseina“, rekao je, prema Krejmerovim rečima, Tramp na sastanku.

Tramp je govorio o ukidanju reforme zdravstvenog osiguranja koju je uveo predsednik Barak Obama, smanjenju propisa, reformi poreskih zakona i dovodjenju u Vrhovni sud nekoga ko će više odražavati vrednosti SAD.

Predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je da je sastanak bio „odličan“ i da je jasno da je Republikanska partija „posvećena pobedjivanju Hilari Klinton i demokrata na jesen“.

Nastup Trampa demokrate su već pokušale da okrenu u svoju korist pošto su objavili nekoliko reklama koje povezuju republikanske kongresmene s Trampom, što bi nekima od njih moglo da odmogne na izborima za Kongres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.