U trendu

Turska policija zaustavila marš izbeglica kod Istanbula

Novi marš izbeglica u pokušaju da iz Turske kopnom stignu do Evrope danas je onemogućen pošto ih je turska policija zaustavila izvan Istanbula.

Grupa oko 700 izbeglica, uglavnom sirijskih muÅ¡karaca, ÅŸena i dece, koji su nedelju dana proveli na glavnoj istanbulskoj autobuskoj stanici, krenuli su noćas peÅ¡ke ka severozapadnom gradu Jedrane, na tromeđi Turske, Bugarske i Grčke, udaljen 250 kilometara od Istanbula.

Neki su uspeli da uđu u autobuse, ili da dobiju prevoz privatnim vozilima, međutim nekoliko stotina izbeglica je nastavilo put do Jedrena peške, zaustavnom trakom autoputa, pre nego što ih zaustavila policija na oko 50 kilometara od Istanbula, posvedočio je fotoreporter agencija AFP sa lica mesta.

Jedrane, koje se nalazi na oko 10 kilometara od grčke, a 20 kilometara od bugarske granice, postalo je nova tačka okupljanja za izbeglice na putu za Evropu.

Turska je zbrinula više od dva miliona Sirijaca od početka ratnih sukoba 2011. godine, od kojih oko 260.000 şivi u izbegličkim kampovima.

Njihov „status gosta“ u Turskoj im daje ograničen pristup osnovnim uslugama i zaposlenju, podstičući trenutni egzodus ka Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.