U trendu

Turska pozvala stanovništvo da ostane mobilisano posle neuspelog puča

Tri dana posle neuspelog puča u Turskoj, vlasti su pozvale kasno sinoć stanovništvo da ostane mobilisano dok se u zemlji sprovode masovna hapšenja u vojsci i pravosudju, što izaziva zabrinutost zapadnih zemalja.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se prethodne noći na trgu Taksim u Istanbulu kao i u na glavnom trgu u Ankari u znak podrške predsedniku Turske Tajipu Redžepu Erdoganu, koji je ponovio apel da gradjani izadju na ulice i pored poraza pučista.

Taj poziv je kasno noć na skupu u Ankari ponovio i turski premijer Binali Jildirim.

„Tokom dana ćemo raditi, a uveče ćemo posle posla nastaviti da bdimo na javnim mestima“, rekao je turski premijer.

Vlasti su u nedelju saopštile da su privele oko 6.000 vojnika dok je izdato 3.000 naloga za hapšenje predstavnika pravosudja posle pokušaja puča u kojem je stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista.

Erodgan je sinoć pomenuo i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mere sprovedene posle neuspelog puča izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.