U trendu

Unicef: Oko 28 miliona dece raseljeno zbog ratova

Oko 28 miliona dece širom sveta raseljeno je iz svojih domova zbog globalnih konflikata, a gotovo isto toliko napustilo je svoje kuće u potrazi za boljim životom, navodi Fond UN za decu, Unicef, u danas objavljenom izveštaju.

U izveštaju se navodi da deca predstavljaju oko trećinu svetske populacije od 2015. godine i gotovo polovinu svih izbeglica, kao i da se broj raseljene dece udvostručio u poslednjoj deceniji.

„Bitno je da su ova deca u pokretu i da prema njima treba da se ophodi kao prema deci. Oni zaslužuju da budu zaštićeni, potreban im je pristup uslugama kao što je obrazovanje“, rekao je direktor programa Unicefa u Ženevi Ted Čaiban.

Kako se navodi u izveštaju, ima 10 miliona dece izbeglica i milion dece tražilaca azila čiji status još nije rešen. Ostalih 17 miliona dece raseljeno je zbog sukoba na teritorije svojih zemalja.

Od ukupnog broja dece izbeglica 45 odsto dolaze iz samo dve zemlje – Sirije i Avganistana, pokazuje izveštaj.

Ova deca sve više putuju sama, tako da je 100.000 maloletnika bez pratnje zatražilo azil u 78 zemalja 2015. godine, tri puta više nego 2014, piše u izveštaju. Deca su posebno ugrožena pošto često nemaju dokumenta.

U izveštaju se procenjuje da su još oko 20 miliona dece migranti, primorani da napuste svoje domove izmedju ostalog zbog siromaštva i nasilja bandi.

Deca izbeglice i migranti suočeni su sa nizom rizika, uključujući utapanje tokom putovanja preko mora, pothranjenost, dehidraciju, otmicu, silovanje i ubistvo. Kad stignu u druge zemlje često su suočeni sa diskriminacijom i ksenofobijom, navodi su izveštaju.

„Svet čuje priče o pojedinačnim slučajevima dece izbeglica, i može da pruži pomoć tom detetu ali kad se govorio o milionima dece izbeglica to izaziva neverovatan bes i ističe potrebu da se reši ovaj rastući problem“, rekla je autorka izveštaja Emili Gerin.

Izveštaj pod nazivom „Raseljeni: rastuća kriza za decu izbeglice i migrante“ (Uprooted: The growing crisis for refugee and migrant children) poziva medjuarodnu zajednicu da pruži zaštitu, obrazovanje i zdravstvene usluge ovoj deci, a vlade da rešavaju suštinske razloge koji doprinose velikim kretanjima izbeglica i migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.