U trendu

Velika prednost Van der Belena, Hofer priznao poraz

Kandidat desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer priznao je poraz na predsedničkim izborima, nakon što su prvi zvanični rezultati pokazali da je nezavisni kandidat, član Zelenih Aleksander Van der Belen osvojio znatno više glasova.

Hofer je naveo na društvenoj mreži Fejsbuk da je „beskrajno tužan“ zbog poraza, dodavši da „bi bio srećan da vodi računa“ o Austriji.

Prvi rezultati, objavljeni odmah po zatvaranju birališta, pokazali su da je Van der Belen osvojio 53,5 odsto glasova, a Hofer 46,4 odsto.

Procenti se mogu promeniti, ali izborni zvaničnici navode da je razlika dovoljna da garantuje Van der Belenovu pobedu.

Hofer je čestitao svom suparniku i pozvao Austrijance na jedinstvo i saradnju.

Predsednička funkcija u Austriji je pretežno ceremonijalna predsednika, ali se današnji izbori smatraju barometrom za druge zemlje Evropske unije koji će pokazati kako bi populistički kandidati u drugim članicama Unije mogli da prodju na predstojećim izborima.

Van der Belen, bivši profesor ekonomije koji je emigrirao iz Estonije sa roditeljima kao dete, vrlo glasno podržava Evropsku uniju, zagovara liberalnu migrantsku politiku i često upozorava na ono što vidi kao direktno skretanje Evrope ka populizmu i nacionalizmu.

Hofer je 45-godišnji inženjer koji se probio kroz partijske redove i najavio svoju kandidaturu za mesto predsednika kao jedan od troje predsedavajućih donjem domu parlamenta Austrije. Od objavljivanja kandidature prošle godine, Hofer se nametnuo kao jedna od vodećih ličnosti svoje desničarske FPO.

Trka za novog predsednika Austrije trebalo je da bude završena u maju, kada je Van der Belen pobedio Hofera sa manje od jedan posto razlike.

Medjutim, FPO nije priznala rezultat izbora tvrdeći da su zabeležene brojne neregularnosti tokom glasanja. Ustavni sud je 1. jula odlučio da će izbori biti ponovljeni. Tako su ponovljeni izbori bili zakazani za oktobar ali naknadno odloženi za 4. decembar zbog neispravnosti glasačkih listića.

Populistički političari u EU koji se zalažu za izlazak svojih zemalja iz EU pružali su podršku Hoferu uoči predsedničkih izbora u Austriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.