U trendu

Za oporavak Evrope glavni prioritet je bezbednost

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je danas da je posle niza nada za oporavak Evrope „glavni prioritet“ bezbednost i odbrana.

„U okviru novog podstreka koji želimo da damo evropskoj konstrukciji, prvi prioritet to je zaštita, to je odbrana, to je bezbednost naših granica“, rekao je Oland u Lisabonu na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim predsednikom Marseluom Rebeluom de Suzom.

Pet dana posle napada u Nici u kome su ubijene 84 osobe, francuski predsednik je rekao da je spreman da produži vanredno stanje u Francuskoj za šest meseci.

„Čim je bio napad za koji ne znamo da li će biti ponovljen, moja odgovornost i odgovornost Parlamenta je da se produži vanredno stanje, za tri meseca, mada sam ja otvoren za to da se ide i za dodatna tri meseca“, rekao je Oland.

Francuski predsednik se nalazi u Portugalu u okviru posete više evropskih zemalja, medju kojima su još i Češka, Austrija, Slovačka i Irska – da bi „doneo novi impuls Evropi sa 27 članova“, posle britanskog glasanja da izadje iz Evropske unije. Njegov obilazak evropskih zemalja završiće se 23. juna.

Oland je u izjavi posle razgovora s portugalskim socijalističkim premijerom Antoniom Kostom rekao da ne može da se traži više od Portugala za sredjivanje javnih finansija nego što je ta zemlja već uradila. Lisabon je pod pretnjom sankcija Evropske unije zbog prekoračenja budžetskog deficita.

„Potrebne su nam istovremeno zajednička pravila, jer svi pripadamo istoj grupi u evrozoni ali takodje su nam potrebni solidarnost i nada“, rekao je Oland tokom posete Portugalu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.