U trendu

Zalivske zemlje proglasile libanski Hezbolah terorističkom organizacijom

Šest arapskih zemalja u Persijskom zalivu zvanično je danas proglasio libansku militantnu grupu Hezbolah terorističkom organizacijom.

Ovaj potez zemalja Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) usledio je nepune dve nedelje pošto je Saudijska Arabija proglasila da ukida pomoć od četiri milijarde dolara libanskim bezbednosnim snagama.

GCC uključuje Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman.

Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje takodje su pozvale svoje gradjane da napuste Liban, čime je zadat udarac turizmu u toj zemlji.  

U saopštenju generalnog sekretara Saveta za saradnju u Zalivu Abdulatifa al Zajanija taj blok je odlučio da proglasi Hezbolah terorističkom organizacijom zbog neprijateljskog delovanja u zemljama članicama Saveta. Kako se navodi to se odnosi na tu militantnu grupu kao i na njene vodje i ogranke.

Al-Zajani je izmedju ostalog optužio Hezbolah da pokušava da regrutuje članove Saveta da vrše teroristička dela, krijumčare oružje i eksploziv i podstiču na nerede i nasilje.

Te aktivnosti u zemljama članicama Saveta kao i u Siriji, Jemenu i Iraku nespojive su sa vrednostima i moralnim i humanitarnim principima i medjunarodnim pravom i predstavljaju pretnju arapskoj nacionalnoj bezbednosti, rekao je on.

Liban je politički podeljen izmedju koalicije koju predvode suniti i druge predvodjene šiitskim pokretom Hezbolah koji ima političko i vojno krilo.

Ovim potezom arapske zalivske zemlje pridružile su se SAD koje već dugo smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Evropska unija je na svoju terorističku crnu listu stavila samo vojno krilo Hezbolaha.

Današnji potez odražava dublje regionalne podele izmedju Saudijske Arabije kojom vladaju suniti i šiitskog Irana koji podržava Hezbolah.

Proglas šest zalivskih zemalja usledio je samo nekoliko sati posle televizijskog govora vodje Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha u kome je on oštro kritikovao Saudijsku Arabiju zbog nedavno uvedenih kaznenih mera protiv Libana, uključujući prekid pomoći i upozorenja za putovanje.

On je takodje optužio Saudijsku Arabiju da pokušava da izazove razdor izmedju sunita i šiita svuda u svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.