U trendu

Žena preuzima kormilo Tokija

I eto početka nove ere. U trenutku kada je ravnopravnost polova san, ovo je istorijski trenutak”, prenele su svetske naslovnice govor Virđinije Rađi kada je 19. juna postala prva gradonačelnica Rima. Novo lice sa naslovnica sledećeg meseca bila je Tereza Mej, postavši britanska premijerka, a niz je nastavila Juriko Koike, koja je u nedelju postala prva žena na čelu Tokija.

Juriko Koike je ubedljivom pobedom, uz 2,9 miliona glasova, porazila muške kandidate – bivšeg stranačkog kolegu Hiroja Masudu iz Liberalnodemokratske partije i tamošnjeg čuvenog novinara Šuntaga Torigu. Masudu, inače bivšeg ministra unutrašnjih poslova i zvaničnog kandidata vladajuće stranke, pretekla je uz više od milion glasova.

Vlast su u Japanu i ranije osvajale žene, ali nikada u Tokiju, glavnom i najvećem gradu, koji u jezgru broji 13,5 miliona stanovnika.

Naime, Koikeova je treća osoba na kormilu japanske prestonice u nepune tri godine. Oba prethodnika smenili su finansijski skandali. Poslednji čelnik grada tek što je dao ostavku zbog optužbi da je koristio državni novac za porodična letovanja, kupovinu umetnina i druge privatne troškove.

Ona je tako, a uzimajući u obzir i da je njen glavni rival Masuda okarakterisan „kao i svaki drugi političar”, postala zvezda istorijskog trenutka. Ipak, osvajanju Tokija kumovala je prvenstveno njena, i među muškarcima zavidna karijera, kojom je stvorila reputaciju osobe od poverenja.

Javnosti je poznata kao ministarka životne sredine, a bila je i prva ministarka odbrane, što je funkcija koju je obavljala 2007. godine, kada je japanska vlada podržala pod američkom palicom vođenu vojnu intervenciju na Irak i Avganistan. Sedela je u japanskom parlamentu od 1992. godine do trenutka kada se kandidovala za rukovođenje prestonicom.

Ali njena karijera nije počela u politici. „Njujork tajms” podseća da je bila sjajan prevodilac i spiker. Umnogome nesvakidašnja, Koikeova se školovala u Egiptu na američkom univerzitetu u Kairu. Na tečnom arapskom i engleskom govorila je o štetnosti eventualnog izbora Donalda Trampa za američkog predsednika po japansko-američke odnose. Često je insistirala da Japan treba da „preuzme odgovornost za budućnost umesto što je opsednut prošlošću”.

Ali uprkos njenoj uspešnoj biografiji, većini medija je najzanimljivije to što je vlast osvojila žena. To je činjenica koju je potencirala i Virđinija Rađi u pobedničkom govoru.

Osim što su žene, Rađijevu, Mejovu i Koikeovu veže bar jedna zakonitost – zavladale su na brodolomima dominantno muških politika.

Sadašnje gradonačelnice Rima i Tokija isplivale su na političkom talasu prethodnika koje su razbili finansijski skandali.

Rađijeva je Rimu ranjenom korupcionaškim skandalom gradskih vlasti obećala borbu protiv kriminala i povratak dostojanstva prestonici. Njenom pobedom etablirani političari plaćaju danak Rimljanima kao i u Tokiju, čiji građani poručuju da u Juriko Koike vide nekoga ko neće zloupotrebiti budžet za olimpijske igre koje će se 2020. održati u ovom gradu. Naime, upravo su skandali oko priprema za ovaj sportski događaj rezultirali ostavkama njenih prethodnika.

Taktična je bila i Tereza Mej, koja je preuzela premijersko i kormilo Konzervativne stranke, sačekavši rezultat muške bitke. U trenutku kada glavne arhitekte „bregzita”, s viđenim naslednikom Dejvida Kamerona Borisom Džonsonom na čelu, nisu znali šta da čine s sopstvenim trijumfom – nastupila je Mejova.

Ali, pobeda nosi ozbiljne izazove s kojima će se uhvatiti ukoštac ove liderke. Rađijeva će morati da počisti smeće na ulicama i korupciju u vazduhu. Britanija se suočava s najvećim izazovom u novijoj istoriji, razvodom četvorodecenijskog braka od Evropske unije, a nad Tokijom se nadvio oblak olimpijske finansijske afere koji će biti kamen spoticanja u borbi Juriko Koike.

Upravo je „Džapan tajms” po objavljivanju izbornog rezultata napisao da će se prva žena Tokija suočiti s najtežim izazovom – sprovođenjem svojih reči u delo.

Naime, gradonačelnica će morati da izbegne finansijsku zamku Olimpijskih igara i njen prvi zadatak biće smanjenje novčanih problema koji muče prestonicu u pripremi ovog takmičenja.

(Ljiljana Vujić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.