Memoari jedne gejše

Žanr: drama, romansa, istorijski
Trajanje: 145 min.

Glavne uloge:

Ciji Džang (Ziyi Zhang), Ken Vatanabe (Ken Watanabe), Mišel Jeo (Michelle Yeoh), Li Gong (Li Gong), Juki Kudoh (Youki Kudoh)

Scenario: Artur Golden (Arthur Golden) – roman, Robin Svikord (Robin Swicord)
Režija: Rob Maršal (Rob Marshall)

SINOPSIS

Smeštena u tajanstveni i egzotični svet, priča počinje u godinama pre Drugog svetskog rata. Mala Japanka otrgnuta je od svoje siromašne porodice kako bi radila kao sluškinja u kući gejši. Uprkos opakom protivniku koji skoro uspeva da joj slomi duh, devojka izrasta u legendarnu gejšu Sajuri. Prelepa Sajuri očarava svoje najmoćnije savremenike, ali je proganja njena tajna ljubav prema jedinom čoveku koji joj je van domašaja.

O FILMU

Godine 1997. pisac Artur Golden ponudio je čitaocima očaravajuću priču o jednom skrivenom svetu u svom poznatom romanu „Memoari jedne gejše“. Ovaj romantični ep proveo je dve godine na listi bestselera „Njujork tajmsa“, prodat je u više od četiri miliona primeraka na engleskom jeziku i preveden je na 32 druga jezika.

Sada reditelj Rob Maršal i producenti Lusi Fišer, Daglas Vik i Stiven Spilberg, zajedno s odličnom međunarodnom ekipom i glumcima, donose ovu priču na veliki ekran.

O REŽISERU

Rob Maršal (reditelj)
Režirao je višestruko nagrađivani film „Čikago“ (dobio je šest Oskara). Pre toga, režirao je muzički televizijski film „Eni“, koji je imao 12 nominacija za nagradu Emi i osvojio nekoliko drugih nagrada. Za svoj rad u pozorištu bio je više puta nominovan za različite nagrade i nagrađivan, a najzapaženije predstave koje je režirao ili za koje je radio koreografiju su: „Kabare“, „Poljubac žene pauka“, „Viktor/Viktorija“, „Smešna stvar se desila na putu za forum“, „Okamenjeni princ“ i druge.

O GLUMCIMA

Ciji Džang (Sajuri)
Svakom ulogom gradila je reputaciju glumice koja ume da održi ravnotežu između eteričnosti i intenziteta glume. Među njenim skorijim filmovima su: „Kuća letećih bodeža“ u režiji Žanga Jimoua, uz Takešija Kanešira i Andija Laua; „2046“ proslavljenog reditelja iz Hongkonga – Vong Kar-Vaja, uz Tonija Leunga i Gong Li; „Heroj“ Žanga Jimoua, u kojem su glumili i Džet Li, Megi Čeung i Toni Leung; „Ljubičasti leptir“ uglednog kineskog reditelja Lou Jea; „Gas do daske 2“, pored Džekija Čana i Krisa Takera. Pre toga imala je vrlo zapaženu ulogu u filmu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ reditelja Anga Lija, u kojem su joj društvo pravili Čau Jun-Fat i Mišel Jeo.

Ken Vatanabe (predsedavajući)
Stekao je svetsku slavu, kao i nominaciju za Oskara za najboljeg sporednog glumca 2004. za svoje tumačenje uloge Kacumotoa, ratnika i poslednjeg vođe samuraja u filmu „Poslednji samuraj“, pored Toma Kruza. Godine 2005. Vatanabe se pridružio Kristijanu Bejlu, Gariju Oldmanu, Morganu Frimenu, Lijamu Nisonu i Majklu Kejnu u filmu „Betmen počinje“, u režiji Kristofera Nolana.

Mišel Jeo (Mameha)
Najpoznatija je internacionalnoj publici kao vrsni mačevalac u filmu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ Anga Lija i kao šarmantni tajni agent u hitu o Džejmsu Bondu „Sutra ne umire nikad“. Međutim, ova glumica rođena u Maleziji poznata je u Aziji već više od dve decenije. Pored toga što je glumica, ona je i filmski producent. Producirala je svoje filmove „Dodir“ iz 2002. i „Srebrni soko“ iz 2004.

Juki Kudoh (Bundevica)
Bavi se glumom od svoje 12. godine, kada je debitovala u crnoj komediji „Luda porodica“, koja je izuzetno popularna u Japanu. U američkom filmu debitovala je u „Tajanstvenom vozu“ (1989) Džima Džarmuša. Zapaženu ulogu ostvarila je i u filmu „Nevesta sa slike“ (1994), kao i u otkačenom trileru „Nebo gori“ iz 1997.

Gong Li (Hacumomo)
Priznata internacionalna zvezda ovde debituje u američkom filmu. Zapažene su njene uloge u filmovima Žanga Jimoua „Ju Du“ (1990), „Crveni fenjer“ (1991), „Priča o Šju Šu“ (1992), „Živeti“ (1994) i „Šangajska mafija“ (1995). Snimila je tri filma s Čenom Kajgeom – „Zbogom, moja konkubino“ (1993), „Zavodljivi mesec“ (1996) i „Car i ubica“ (1999). Gong Li glumila je u dva projekta Vong Kar-Vaja, reditelja iz Hongkonga – „2046“ i „Ruka“, što je segment trodelnog filma „Eros“. Sledeće pojavljivanje imaće u „Porocima Majamija“ Majkla Mena, pored Kolina Farela i Džejmija Foksa.

Oficijelni sajt:

  • Memoirs of a Geisha (2005)

    Premijera: 14. februara 2006. godine

  • Ostavite komentar

    Ostavite komentar