U stvari ljubav

Žanr: romantična komedija, drama
Trajanje: 135 min.
Radni naslov: Love Actually Is All Around


Glavne uloge:

Hju Grant (Hugh Grant), Kolin Firt (Colin Firth), Lijam Nison (Liam Neeson), Ema Tompson (Emma Thompson), Kira Najtli (Keira Knightley), Lora Lini (Laura Linney), Bil Naji (Bill Nighy), Alan Rikman (Alan Rickman), Martin Makačon (Martine McCutcheon), Rouan Etkinson (Rowan Atkinson)

Scenario: Ričard Kertis (Richard Curtis)
Režija: Ričard Kertis (Richard Curtis)

SINOPSIS

Grubo rečeno, „U stvari ljubav“ je omnibus sačinjen od nekoliko životnih priča, koje su svaka na svoj način zanimljive, tužne, srećne, ponekad isprepletane, jednom rečju – ljudske. Bliži se Božić, najsrećniji period u godini, i svaka priča se odmotava ka kraju – tužnom ili srećnom, zavisi od posmatrača. Hju Grant igra premijera Velike Britanije. On je potajno zaljubljen u Natali, jednu od svojih asistentkinja. Alan Rikman i Ema Tompson su u braku, ali je on zaljubljen u svoju sekretaricu, koja je takođe zaljubljena u njega.

Kolin Firt je pisac koji ostavlja verenicu na neko vreme dok u jednoj izolovanoj kući piše svoj novi roman. Potpuno neočekivao, on se tamo zaljubljuje u svoju domaćicu, koja je došla iz Portugala. Ta ljubav nalazi načina da cveta i pored jezičke barijere. Lora Lini, koja je zaposlena kod Alana Rikmana, tajno je zaljubljena u jednog svog kolegu. Kada otkrije da i on nju voli, ona ipak odlučuje da ode na drugu stranu. Lijam Nison je udovac koji je preuzeo na sebe brigu o svom desetogodišnjem pastorku. Dečak je već spoznao ljubav, a u osvajanju izabranice pomoći će mu niko drugi do očuh.

O FILMU

To je priča o ljubavi – u svim oblicima i između raznih ljudi. Na jedan ili drugi način, ljubav je jedini pokretač svih postupaka likova u filmu. Zamislite stotinu romantičnih duša koje su stavljene u jednu sobu da bi sastavile najlepšu ljubavnu priču svih vremena. Film je u isto vreme šećerna pena, medeno srce i slatka lizalica.

O REŽISERU

Ričard Kertis (režiser i scenarista)
Rođen je 1956. godine u Engleskoj. Nosi titulu M.B.E. (Member of the British Empire), koju mu je engleska kraljica dolelila 1994. godine. Jedan je od najuspešnijih britanskih scenarista. Upravo je on pisao scenarija za kod nas omiljene engleske serije: „Crna Guja“ („Black Adder“) i „Mr. Bean“. Pisao je scenario i za TV emisije „Rowan Atkinson Live“ i „Merry Christmas Mr. Bean“, koje su prikazane i kod nas. Filmskoj publici je najprepoznatljiviji po scenarijima za romantične komedije kao što su: „Četiri venčanja i sahrana“ („Four Weddings and a Funeral“), „Ja u ljubav verujem“ („Notting Hill“), „Dnevnik Bridžet Džouns“ („Bridget Jones“s Diary“), „Bridžet Džouns: na ivici razuma“ („Bridget Jones: The Edge of Reason“). Film „U stvari ljubav“ je njegov režiserski prvenac.

O GLUMCIMA

Hju Grant (premijer)
Diplomac sa Oksforda, iako bi se pre reklo da je školovan na Kembridžu, jer ima smisao za humor vrlo blizak onom tipičnom engleskom iz „Monti Pajtona“. Iako klasičnog izgleda, što ga čini savršenim za romantične priče i filmove koji se bave urbanim temama, Hju se odlično snalazi i kao komičar u komediji situacije kao što je „Plavooki Miki“. Rođen u Londonu septembra 1960. godine. Svoju glumačku karijeru započeo je na nacionalnoj televiziji, a zatim vrlo brzo prešao na veliko platno i počeo munjevit uspon ka vrhu. Ostvario je brojne i različite uloge na filmu, televiziji i u pozorištu. Igrao je pored zvezda kakve su Endi Mekdauel i Džulija Roberts. Sarađivao je i sa rediteljima poput Džejmsa Ajvorija, Romana Polanskog i Vudija Alena. Za ulogu u filmu „Četiri venčanja i sahrana“ nagrađen je Zlatnim globusom i Nagradom Britanske akademije.

Kolin Firt (Džejmi Benet)
Ovaj britanski glumac rođen je 1960. godine. Nakon predstave „Another Country“, snimio je i istoimeni film i počeo glumačku karijeru. Širokog glumačkog opsega, koji kritika uredno hvali, Firt je ostvario zapažene uloge u filmovima „Gordost i predrasude“, „Engleski pacijent“, „Duboko plavo more“, „Zaljubljeni Šekspir“, „Dnevnik Bridžet Džouns“, „Devojka sa bisernom minđušom“. Upravo je završio snimanje trilera „Trauma“ sa Menom Suvari, a u fazi pripreme je i nastavak filma „Dnevnik Bridžet Džouns“, u kome će ponovo igrati Marka Darsija.

Rouan Etkinson (Rufus, prodavac nakita)
Briljantni komičar koga su neverovatno smešna trapavost i razorno nevin humor načinili zvezdom u seriji „Crna Guja“ i svetskom filmskom hitu „Gospodin Bin“. Na početku karijere bile su mu ponuđene dve glavne uloge u serijama na televiziji BBC, ali ih je on odbio i priključio se timu sada već legendarne serije „Not The Nine O“Clock News“, gde je prvi put sarađivao sa Melom Smitom, režiserom filma „Tall Guy“. Godine 1983. počinje saradnju sa scenaristom filma „Tall Guy“, Ričardom Kertisom, na njihovoj komediji situacije – „Crna Guja“, a zatim je i igrao ulogu britanskog konzula pored Šona Konerija u filmskom serijalu o Džejmsu Bondu – „Nikad ne reci nikad“ („Never Say Never Again“). Godine 1989. igrao je glavnu ulogu sa Stivenom Rajtom u Oskarom nagađenom kratkom filmu „The Appointments of Dennis Jennings“, a sa Andželikom Hjuston igrao je u filmu Nikolasa Rega, „The Witches“. Svetsku slavu donela mu je uloga u filmu „Bin“. Filmografija: „Scooby-Doo“, „Never Say Never Again“, „The Tall Guy“, „The Witches“, „The Appointments of Dennis Jennings“, „Hot Shots – Part Deux“, „Četiri venčanja i sahrana“, „Kralj lavova“ („The Lion King“), „Bean – The Ultimate Disaster Movie“.

Ema Tompson (Keren)
Rođena je u Padingtonu, studirala je englesku književnost u Kembridžu, ali se za vreme studija upoznala sa Stivenom Frajom i Hjuom Lorijem i zajedno sa njima učestvovala u pozorišnoj grupi „Footlights“, u kojoj su mnogi mladi komičari napravili svoje prve korake. Debitovala je u filmu „Tall Guy“ i nastavila sa ulogama u filmovima svog muža, Keneta Brane. Dobila je Oskara za ulogu u filmu „Hauardov kraj“ („Howard“s End“), ali, što je još važnije, ta uloga je potvrdila njen status glumice koja je u stanju da igra uloge snažnih, nezavisnih i senzitivnih žena, što je ona sa velikim uspehom i iskoristila.

Kira Najtli (Džulijet)
Filmografija: „Pirati s Kariba: prokletstvo Crnog bisera“, „The Hole“, „Ratovi zvezda: epizoda 2 – fantomska opasnost“ („Star Wars: Episode 1 The phantom menace“).

Oficijelni sajt:

  • Love Actually (2003)

    Premijera: mart 2004. godine

  • Ostavite komentar

    Ostavite komentar