U trendu

Ruski portreti za izloĹžbu u Londonu

Osoblje moskovske Tretjakovske galerije pakuje neke od najboljih ruskih slika da pošalje u London za veliku izložbu čime pokazuju da je kulturna razmena izmedju Rusije i Zapada odlična, javlja AP.

Dvadesetšest portreta koji se šalju londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta za izložbu koja će se održati od 17. marta do 26. juna deo je razmene preko koje će takodje velika britanska dela biti pozajmljena Rusiji.

Uprkos zahladjenim odnosima Moskve i Zapada i ekonomske krize u Rusiji, izložbe će biti održane jer su dva muzeja rešena da saradjuju, rekla je direktorka Tretjakovske galerije Zelfira Tregulova.

Portreti koji idu u London prikazuju poznate umetkike iz kasnog 19. i ranog 20. veka. Tregulova izdvaja dva portreta, portret Fjodora Dostojevskog koji je naslikao Vasilij Perov i portret kompozitora Modesta Musorgskog slikara Ilje Repina.

Portreti iz Tretjakovske galerije retko se pozajmljuju za strane izloĹžbe. Portret Dostojevskog poslednji put je vidjen u Velikoj Britaniji 1959. godine.

Portret Musorgskog iz 1881. je zavrĹĄen neposredno pre nego ĹĄto je kompozitor umro od alkoholizma u 42. godini. Delo pokazuje teĹĄku realnost njegovog stanja, ali istovremeno prenosi njegovu energiju i duh.

Tregulova je rekla da slike predstavljaju jedinstven pogled na zlatno doba ruske kulture do revolucije 1917. i pokazuje rusku kreativnost i originalnost tih ljudi.

Razmena nije jednosmerna, Nacionalna galerija portreta pozajmljuje dela jednakog značaja Rusiji, uključujući takozvani Čandos portret, koji, kako se veruje, prikazuje Vilijama Ĺ ekspira i „Dičli portet“, slika Kraljice Elizabete Prve kako stoji na globusu. Ti portreti kao i portreti Čarlsa Dikensa, Ajsaka Njutna i Čarlsa Darvina biće prikazani na izloĹžbi u Tretjakovskoj galeriji u junu.

Kustoskinja britanske galerije Rozalind Blejksli rekla je da će razmena dela naići na odziv ljubitelja umetnosti i u Londonu i u Moskvi. Može biti političkih tenzija, ali ona pozdravlja izvanredne šanse za saradnju s ruskim muzejima i galerijama koji imaju ambicije da i ubuduće razmenjuju dela s Velikom Britanijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.