U trendu

Španija obeležava 400 godina od smrti Migela de Servantesa

U Španiji će naredne nedelje raznim kulturnim manifestacijama biti obeleženo 400 godina od smrti španskog književnika Migela de Servantesa, saopštile su danas gradske vlasti u Madridu.

U celoj zemlji biće organizovano oko 300 kulturnih dogadjaja, medju kojima izložbe i tribine u čast velikom španskom piscu.

Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) rodjen je 1547. godine u mestu Alkala de Enares kod Madrida, ali je poslednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras).

Servantes je sahranjen u tom delu grada u april 1616. godine, u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gde, jer je crkva proširena i pored nje je sagradjen manastir.

Servantes je u Španiji poznat i kao vojnik. Ranjen je u španskom ratu protiv Otomanskog carstva i nekoliko godina je proveo u zarobljeništvu u Alzziru, gde su ga odveli turski gusari.

Bio je pesnik, dramaturg i prozni pisac. Smatra se najvećom figurom španske književnosti. Svojim delima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom veku španske književnosti.

U svetu je poznat kao autor prvog modernog romana, „Don Kihota“, koji je na srpski prvobitno preveden kao „Veleumni plemić Don Kihot od Manče“.

Migel de Servantes umro je 22. aprila 1616, dan pre drugog velikana svetske književnosti Vilijama Šekspira (1564-1616) u Engleskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.