Crveno blago

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Sada je sezona branja svežeg paradajza. Ovo je idealno vreme da se paradajz pripremi za zimnicu, jer je ovo povrće sveže, puno vitamina i povoljno.
Vrste paradajza razlikuju se po boji, obliku i ukusu. Tako, na primer, postoji žbunasti paradajz. Ovu sortu krasi jak miris, kao i intenzivna aroma. Najčešće se koristi za pripremanje salata, kao dodatak jelima sa mladim sirom, ali i za dekorisanje sendviča. Jajoliki paradajz je još jedna vrsta. Unutrašnjost mu je blago brašnjava, pa je idealan za pripremanje čorbi i kečapa. Pre upotrebe obavezno mu treba oljuštiti prilično debelu kožicu. Oblik kruškolikog paradajza je prava vesela igra prirode. Ova sorta ima naročito tanku opnu, to jest kožicu, koja se lako skida. Zato s njim treba pažljivo postupati i ne izlagati ga suncu. Nažalost, žuti paradajz se veoma retko nalazi u prodavnicama i na pijacama. Ima fino meso i veoma blag ukus. Pogodan je za zimnicu i pravljenje čatnija.
Treba praviti razliku između nezrelog paradajza i zelenog paradajza. Od nezrelog paradajza ljudi rado prave zimnicu. Mini-paradajz je veoma sočan, ima finu aromu i dobar je za ostavljanje. Nezamenljiv je kao dekorativni dodatak jelima sa testeninom i salatama. Poseban, slatkast ukus krasi crni paradajz. Nažalost, on se retko nalazi na evropskom tržištu, a samim tim i kod nas. Koristi se za pripremanje sendviča i salata. Mesnati paradajz načešće uspeva kod nas i ovde ga najviše ima. Meso mu je čvrsto i nema mnogo semenki. Lako se seče na kriške i pogodan je za sušenje.
Postoje razni specijaliteti koji se mogu spremiti od paradajza za zimske dane: domaći kečap, sušeni paradajz, čatni od paradajza, ukiseljeni paradajz, sos od paradajza sa maslinkama, marinirani sušeni paradajz sa belim lukom i kaparima i još mnogo toga. Možete da probate i marmeladu od paradajza sa džinom. Što da ne? Uvek treba istražiti nove ukuse.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Nema te mržnje koja je tako odvratna kao ljubav u stadijumu raspadanja.

Svetislav Basara,  srpski književnik (rođen 1952)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Desetak jaja na oko prženih na slanini, nekoliko sendviča i tri kilograma pečenog mesa pojede za jedan obrok Majkl Hebranko, najdeblji čovek na svetu. Četrdesetdevetogodišnji Njujorčanin Hebranko ima čak 550 kilograma.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šetaju dva psa šumom i jedan kaže drugom:
- Pazi koliko je ovde javnih WC-a.

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...