Računarski miš u obliku pištolja

Dizajn računarskih miševa postaje sve atraktivniji, ali uglavnom zadržava standardni oblik i funkcionalnost. Ipak se ponekad pojave miševi neobičnog izgleda, kakav je upravo SGM2 japanske kompanije Sigma. On je neobičan jer se drži u ruci, a tasteri za upravljanje aktiviraju se poput okidača na pištolju.
Na prvi pogled ovaj neobičan miš liči na igračku u obliku pištolja. Vrlo je malih dimenzija i težine 97 grama, pa je idealan za primenu na prezentacijama, predavanjima i konferencijama. U tim okolnostima korišćenje klasičnog miša podrazumeva neprekidno prilaženje računaru radi izmene sadržaja na ekranu. Korišćenjem ovog miša može se diskretno stajati malo dalje od računara i nesmetano izlagati, uz istovremene efektne izmene sadržaja. Pored ove primene, zbog atraktivnog oblika i malih dimenzija prilagođenih veličini dečje šake, Sigma-SGM2 predstavlja i za najmlađu populaciju zanimljivo “oružje” za upravljanje računarom.
“Ručni” miš Sigma-SGM2 izrađuje se u srebrnastoj boji. S gornje strane nalazi se točkić za skrolovanje, kojim se upravlja pomoću palca, a na mestu okidača su tasteri kojima se upravlja kažiprstom. Nudi dve vrednosti rezolucije koje se biraju preklopnikom – 400 i 800 tačaka po inču. S računarom (stonim ili laptopom) povezuje se pomoću USB kabla, što predstavlja jedan od njegovih nedostataka s obzirom na to da u izvesnoj meri ograničava slobodu kretanja korisnika pri prezentacijama i predavanjima.
Druga nepovoljnost korišćenja ovog miša je njegova kompatibilnost isključivo s operativnim sistemom Windows XP, pa se u slučaju drugih operativnih sistema ne može koristiti. Međutim, s obzirom na to da većina individualnih korisnika zasad raspolaže upravo ovim operativnim sistemom, ovaj miš, čija je cena oko 30 dolara, svakako je već pronašao, a i u budućnosti će naći dovoljno interesenata među ljubiteljima zanimljivih računarskih sitnica (takozvanih gadget-a). Pretpostavlja se da će i proizvođač pokazati fleksibilnost i svoj proizvod prilagoditi drugim sistemima, a ako ne drugim, makar novom Microsoft-ovom sistemu Windows Vista.

Skorašnji članci

2 komentara

  1. Mladen Glišić kaže:

    Nimalo mi se ne sviđa ovakav miš. Pored toga što smatram da nije adekvatan za rukovanje, miš, na izvestan način, ima oblik pištolja, što se, osobama koje ga koriste, urezuje u podsvest da treba da koriste vatreno oružje, a samim tim nesvesno se razvija želja za agresijom, pogotovo kod dece i kod adolescenata. Hvala.

  2. Sara Mikić kaže:

    Ovaj novi dizajn kompjuterskih miševa je sasvim otkačen. Što je model čudniji, više će se kupovati!

Ostavite komentar