Kafa i dijabetes

U veoma modernoj i trendi priči o zdravom životu i zdravim namirnicama česte su sugestije da kafu zamenite čajem. Tad počne nabrajanje zbog čega je sve čaj dobar, koji su to njegovi korisni sastojci, a šta je sve u kafi štetno… Ako vas ovakve priče iritiraju jer volite kafu i ne želite da je se odreknete, setite se da postoje i druge priče – one koje spominju da je kafa štetna ukoliko se konsumira u prevelikim količinama. Neumerenost u bilo kom pogledu je svakako štetna, kafa nije nikakav izuzetak, i šta zapravo ima toliko zastrašujuće da vam se desi ako uživate u ovom popularnom napitku jednom-dvaput dnevno? Ništa. Prema novim saznanjima, neki sastojci kafe su čak i jako korisni.

Dvanaestogodišnje istraživanje u Finskoj pokazalo je da redovno ispijanje kafe sprečava pojavu dijabetesa. U zapadnim zemljama je broj obolelih od dijabetesa znatno porastao. Jedan od uzroka je i obilna (to jest, neumerena) ishrana. U istraživanju sprovedenom u Finskoj pokazalo se da kafa štiti više žene nego muškarce, naročito ako pripadnice lepšeg pola odbace još neke štetne navike (pre svega alkohol i cigarete).

Ono što istraživanje nije uspelo da otkrije jeste šta je to tačno u kafi što sprečava pojavu dijabetesa kod onih koji je redovno piju. Zna se da nije u pitanju kofein, ali koji od preostalih 6.000 sastojaka kafe jeste – još uvek se ne zna.

Jedno drugo istraživanje, ovog puta sprovedeno u Americi, dovelo je do otkrića da kafa delimično štiti jetru od ciroze. Ovo se naročito odnosi na slučajeve kada je jetra ugrožena zbog prekomernog unosa alkohola; dve do tri šoljice kafe dnevno smanjuju verovatnoću da jetra oboli.

Ni u ovom slučaju ne zna se tačno koji to sastojci kafe pomažu u prevenciji bolesti jetre, samo se zna da je tako. Pretpostavlja se da je u pitanju kofein, da on podstiče na rad neke receptore u ćelijama jetre koji aktiviraju odbrambeni sistem.

Ukoliko volite ovaj čuveni napitak, sada imate još jedan izgovor da pozovete prijateljicu na razmenjivanje novosti uz kaficu: pomažete i njoj i sebi u očuvanju zdravlja. Uživajte!

Ostavite komentar

Misli poznatih

Postoji intuitivan i misaoni put u umetnosti. Svejedno je kojim putem čovek traži izvore koji pokreću stvari.

Ivan Tabaković

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Prvi krojač koji je umesto lutke koristio živi model bio je Englez Čarls Frederik.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta stavlja Crnogorac detetu ispod jastuka čim se rodi?
Plan Beograda.

Još viceva...

Na današnji dan

1739. - Beogradskim mirom okončan je rat započet 1737. između Otomanskog carstva i Austrije, koja je...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Bilo gde da se nalazite, odlično se osećate. U elementu ste. Planete vam šalju isključivo pozitivne uticaje. Ukoliko ne uspete da ih prepoznate, radi se o ličnoj nesposobnosti. Morate se potruditi da b...