Dramatično upozorenje: NATO uputio najopasniju poruku Srbima još od bombardovanja

Cilj Zapada i NATO-a je da Srbiju doteraju do zida i da je nateraju da politički kapitulira. To bi značilo priznanje Kosova, potpuni prekid odnosa sa Rusijom. NATO Srbe doživljava kao nosioce politike koja se kosi sa njihovom i koja im se suprotstavlja.

Priče koje se Srbiji svakodnevno plasiraju da NATO poštuje njenu vojnu neutralnost i da je saradnja bitnija od formalnog članstva, pale su u vodu posle reči komandanta snaga NATO-a u Evropi generala Kertisa Skaparotija, koje je izgovorio pred Odborom američkog Senata: „Srbija je naveći problem u regionu!“

Skaparoti se nije zaustavio na ovome, već je u „žaru“ svog obrazlaganja o tome da je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu kako bi se neutralisao ruski uticaj na Balkanu, osim Srbije, označio kao problem i celu srpsku populaciju.

Poslednji put kada je NATO Srbiju označio kao problem na Zapadnom Balkanu, nad našim nebom krila je širio „Milosrdni anđeo“ bacajući 78 dana zabranjene kasetne bombe i osiromašeni uranijumom — ubijajući Srbe.

Da li su reči komandant snaga NATO-a u Evropi znak da je Alijansa izgubila strpljenje i da će uskoro zatražiti i formalno od Srbije da postane deo ove vojne alijanse i odrekne se Rusije?

Doktor političkih nauka Jelena Vukoičić za Sputnjik kaže da NATO-u nije toliko cilj da Srbija i formalno postane njen član, koliko im je cilj da je politički porazi.

„Cilj Zapada i NATO-a je da Srbiju doteraju do zida i da je nateraju da politički kapitulira. To bi značilo priznanje Kosova, potpuni prekid odnosa sa Rusijom. Mi vidimo da oni zapravo nigde ne popuštaju Srbiji, da ijedan naš legitiman srpski zahtev ne nailazi na pozitivan prijem. Praktično se pred Srbiju postavljaju oni uslovi koji će, ako ih ispuni, značiti da je apsolutno kapitulirala, a ako ne ispuni, onda će naravno i dalje biti žrtva pritisaka“, zaključuje naša sagovornica.

Po njenim rečima, posle prijema Crne Gore u NATO i neskrivenih težnji Makedonije da postane njihov član, bilo je vrlo jasno da se obruč oko Srbije steže i da će Srbiji biti sve teže i da održi svoju politiku vojne i političke neutralnosti.

„Znači, da ne uvodi sankcije Rusiji, a da istovremeno ima i dobre odnose sa Zapadom, na čemu naše vlasti već duži niz godina grade svoj spoljnopolitički kurs. Očigledno je da ćemo sve teže balansirati, jer se nalazimo gotovo okruženi NATO-om“, uverena je ona.

Po njenim rečima, izjava zvaničnika NATO-a da je i cela srpska populacija glavni problem Zapadnog Balkana, ne treba da nas iznenađuje, jer, kako kaže, mi i jesmo problem za NATO.

„Srbija i RS prate jedna drugu. Srpska jeste protiv NATO-a, ali njen cilj je da bude na istom kursu kao Srbija. U tom kontekstu, NATO Srbe doživljava kao nosioce jedne politike koja se kosi sa američkim i ciljevima NATO-a, i koja im se suprotstavlja, ali i koja ima drugačiju politiku od ostalih država u regionu“, objašnjava naša sagovornica.

Dr Vukoičić kaže da, iako nema legalnog načina da nas nateraju na nešto, postoji politički pritisak kojim se, kako kaže, NATO inače, obilato koristi. Ona podseća da se u Srbiji odvija više procesa od čega je najvažniji onaj koji se tiče pregovora Beograda i Prištine.

„Nastaviće da ucenjuju i da pritiskaju Srbiju u vezi sa pregovorima sa Kosovom, a nažalost, Amerika i NATO su poznati  o tome što tamo gde ne mogu milom, oni pokušavaju silom, služeći se raznim subverzivnim aktivnostima da izazovu politički, a vrlo često i drugačiji haos“, napominje naša sagovornica.

Podseća i da mi i u svom okruženju i u samoj zemlji imamo politički zapaljiva žarišta i pita se da li su izjave koje skoro godinu dana stižu iz Raške oblasti (Sandžaka) od lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina, slučajne ili iza njega neko stoji.

„Ugljanin nema uticaj u Raškoj oblasti, ali on je deo velike bošnjačke političke stranke koja je dominantna u Bosni i koja neprekidno prkosi institucijama i legitimitetu države Srbije i to je nešto što Zapad u nekom trenutku može da iskoristi kako bi povećali pritisak na Srbiju“, uverena je naša sagovornica podsećajući na niz obojenih revolucija u svetu iza kojih su stajali Amerika i NATO.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, komandant snaga NATO-a u Evropi general Kertis Skaparoti rekao je i da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, kao i da pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu. On je podsetio i da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu, i duboko se zabrinuo da će nedostatak diplomatskih aktivnosti doprineti širenju daljeg ruskog uticaja na Balkan, te da je potreban i veći vojni angažman u regionu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bombardovanje JugoslavijeNATO
Komentari (19)
Dodaj komentar
 • Ena

  .Srbija ispasta u mnogo cemu zbog Rusije . Amerika i Evropa nas kaznjavaju nebi li se Rusija upetljala u bilo sta pa da je zajedno sa nama sravne sa zemljom.Njima je samo Rusija cilj! Mi smo njeni bratski prijatelji,njeni pravoslavni rodjaci koji zele da u miru zive sa svim pametnim narodima.bez obzira da li su muslimani,kinezi,budisti, hindu ili teisti. Ako je tome nekome problem, sorry. Ako im je zivot s ranje, neka obavezno nauce da plivaju u svojim vlastitim g ovnima.

  • KUM I

   „CRNA RUKA“ se zove program koji deluje i RAVNA Ameriku Atomskim bombama iako nema ni jednog ni Rusina ni Srbina .Znaju to oni i pitanje je gospodine ko ce koga „PORAVNATI“ -nedaj Boze Amerima sta bi ih snaslo.Ne zaboravite kolko ko ima mobilnig atimski,hidrogenskih i drugih !!!!

 • Sekula

  Ne može Srbija da budemo problem na Balkanu. NIje Severni Atlantik na Balkanu. Terajte se natrag u okean, fašisti. Podavili se dabogda.

  • KUM I

   Potpiso i doda i oni koji ih prizivaju ,lizu im d“pe i hoce da pripomognu u unizavanju i propasti Srbije . U svojoj istoriji Srbija je imala mnogo ULTIMATUMA i sta bese kraj?

 • ANDREJ

  Kada sam bio decak,moja mudra Nana,imala je cest obicaj da mi da sledeci savet:“Sinko moj,nikada jos sut sa rogatim,nije na kraj izasao“! Ko je u ovom slucaju sut…naravno mi.Pa u vezi gornjeg saveta,mislim da i mi treba malo da „savijemo“ rogove,jer ovaj narod je vec dosta prepatio.Jos jedno bombardovanje,nas narod bi konacno unistio.Pred pocetak Drugog svetskog rata,kazu da je razularena gomila sveta,urlala beogradskim ulicama:“Bolje rat,nego Pakt“.! I sta smo dobili…? Pola nacije je poubijano,gradovi poruseni! Treba malo spustiti „gard“.Mi smo mala neznatna drzava.To stalno treba da imamo na umu.Od ponosa se ne zivi.Zasto Srbija ima sve manje stanovnika? Pa zato sto u stalnim ratovima i sukobima,izgubimo pola stanovnika.Pamet u glavu.Od „cojstva i junastva“,niko hasne nije imao.!

  • Anonimni

   Narod koji nije nista u stanju a nauci iz istorije duzan je da je ponavlja. Srbi su takav narod.

  • KUM I

   Sve tacno samo si zaboravio to kod Srba nemoze „INAT“ je drugo ime za Srbina sto u prevodu glasi PONOS I ZELJA DA ZIVIM SAM NA SVOM .A ti idi klanjj se toj paganskoj gamadi i POSTANI VELI SLUGA!

 • Anonimni

  Nema ništa od toga. .. Pas koji laje – ne ujeda…;) .. Da je sada 1999-ta ..to bi bilo moguće, ali sada je 2018-ta i svet više nije jednopolaran. PUKLI SU…i jedino im je lajanje ..oreostalo…:hehe:

  • Djura Nikolajevic

   Svet je jos uvek unipolaran, samo sto to neki nece da priznaju.

  • KUM I

   Jedini posten i istinit komentar „zvecka se sa istoka cuje“ ! Inace da je drugacije vec bi i Afrikanci bili potpuno porobljeni a ne Evropljani!

 • Nidza

  Baciti atomsku bombu i pobiti nas sve i cao…tako treba

 • Ex faca

  Kad bude da se stisne petlja onda će da se izglasa referendum da ne bude da nas je do duvara i u ponor dovelo jednoumlje, nego smo mi krivi za sve

 • Skretnicar

  Nije mi jasno kako Amerikanci uspevaju da prave toliko protivnika po celom svetu u jednom trenu. Drugim recima SAD-u i njihovim intelektualnim i politickim elitama treba postaviti pitanje: KAKO SU OD POZELJNE I VODECE DRZAVE POSTALI NAJOMRZENIJI ?????

 • Blajbi

  Di su sad takozvana „braca“ Rusi?

  • Milan

   A zašto pitaš? Skinuli smo gaće zapadu i Evropi. Čime smo to Ruse zadužili? I ovo što rade je previše od njih. Gde je Vučićeva muza tetka Merkel da kaže Amerima da je Evropa 9000 kilometara daleko od njih.

  • FrediB

   Preci su im NATO-Turci i NATO-Hrvati, a ovamo nesto gundjaju u vezi Srbije. 🙁

  • KUM I

   Tu su samo si ti corav i ne gledas sta se po nasim fabrikama SKLAPA ? Cuo si i AV kad kaze „vise OLUJEI MILOSRDNOG ANDJELA“ nece biti !Cime su nas Rusi zaduzili -neznas;PA KAD SU BILI SAMI (bez Kineza) i SLABI rekose NJET u sred Amerike .Polako nije Ruski a ni srpski narod pod vodjstvom RUSKIH PIJANICA I NJIHOVIH CERKI .Ruski narod vise trpi od nas jer znaju zasto .A vi kukavice u red pa za Ameriku da tamo dozivite2americki san“ i budete sluge za sitnu lovu .

 • Balkan

  Kada ce da proradi Jelouston, ima li nade da to bude u ovome veku?

  • Skretnicar

   Kada dovoljno naljute Severno Koreance !!! Odnosno kada potpuno izgube razum i pocnu na sve strabe da se..!