Krajem avgusta predlozi za promenu političkog sistema

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić izjavio je da će ta stranka krajem avgusta predstaviti svoje predloge za promenu političkog sistema u Srbiji.

„Zbog žive parlamentarne rasprave nismo imali vremena da to učinimo, ali već sa prvim radnim danima krajem avgusta SNS će izneti svoje predloge. U čemu će se oni sastojati ne bih želeo da govorim unapred“, rekao je Babić za dnevni list „Danas“ od ponedeljka.

On je potvrdio da će „finale“ reforme političkog sistema podrazumevati promenu Ustava, ali nije želeo da prognozira kada će se to dogoditi.

Babić, koji je i predsednik Akcione grupe za promenu političkog sistema, precizirao je da se do sada govorilo o promeni broja poslanika i izmenama izbornog sistema, i pozvao „najmudrije glave iz Akademije nauka da svojim savetima pomognu Akcionom timu“.

Prema njegovim rečima, vrlo brzo će biti promenjen i Poslovnik o radu Skupštine Srbije, koji je „u mnogim segmentima manjkav“.

„Predložiću da se intenzivira kontrolna funkcija parlamenta i to kroz propitivanje vlade dva puta mesečno, s tim što bi poslanici u jednom navratu postavljali pitanja samo premijeru, a u drugom članovima vlade. Osim toga, predložiću uvođenje radnog kvoruma, jer prazna skupštinska sala, naročito onaj deo gde sede poslanici bivšeg režima, jeste nešto što zaista para oči. Više su ministri i premijer Vučić prisutni u sali od opozicije“, kazao je šef grupe SNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar