Preokret: Može li Srbija da iskoristi loš odnos Makrona sa Albancima?

Uprkos stavu da nema proširenja EU, francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd 15. jula kako bi, kako navodi „Blic“, predsedniku Aleksandru Vučiću preneo poruku da Srbija ima podršku Francuske, kako u evropskim integracijama, tako i po pitanju rešavanja otvorenog problema sa kosovskim Albancima.

U tom kontekstu, list navodi da se promenio Makronov odnos prema predstavnicima Prištine, ističući da je novost da je jedan francuski predsednik naklonjen Srbiji.

Za Srbiju je, napominje „Blic“, važno da je ta promena usledila u trenutku kada je pred našom zemljom rešavanje otvorenih problema.

Zato, konstatuje, to treba iskoristiti.

Makron će, kako prognozira list, kao novi mladi evropski lider, uz Sebastijana Kurca, zauzeti mesto Angele Merkel, nastojaće da svoj uticaj na Balkanu širi, a posetom Srbiji od svih zemalja regiona, ocenjuje „Blic“, šalje poruku da je upravo naša zemlja glavni saveznik Francuske u ovom delu Evrope.

List podseća da se albansko rukovodstvo na KiM, predvođeno Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, žestoko zamerilo, kako evropskoj aministraciji, tako i Berlinu i Parizu.

Odbijanje Prištine da povuče takse na robu iz Srbije, nemoć dve najveće evropske sile da na bilo koji način utiču na Albance i jasan znak da je za njih samo Amerika saveznik, učinili su da fancuski predsednik počne drugačije da gleda na predstavnike Prištine, navodi list.

To se, ističe, najplastičnije videlo prošlog meseca u Berlinu, kada je neubičajeno oštro reagovao na Haradinajeve opaske koje je smatrao neprihvatljivim.

„Niste u poziciji bilo šta da tražite, nećete dobiti ništa, pa ni viznu liberalizaciju. Je l“ znaš zašto? Ja vam je neću dati“, poručio je Makron Haradinaju.

„Blic“ ocenjuje i da Makron pokazuje da je spreman na razgovor, da posreduje i rešava probleme kao novi evropski lider i odlaskom na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu.

U diplomatskim krugovima u Parizu, kako navodi, spekuliše se da bi ta poseta mogla da bude neposredno pred njegov dolazak u Beorgad, odnosno da bi u našu prestonicu mogao da doputuje pravo iz Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će prilikom posete Makrona Srbiji, naredne nedelje, biti potpisano oko 20 različitih sporazuma i dodao da će sa francuskim liderom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Albancikosovsko pitanjeMakron
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Ja nih racunao na to. Francuska je priynala Kosovo i Metohiju kao drzavu, a kritika je samo spustanje Albanaca na pravu meru a Francuska ce vec leci na rudu zbog Amerike. Po mome oprezno sa tim stvarima. Ziveli